Klaus Iohannis, la Summitul COP 27: Educația este una dintre soluțiile durabile la criza climatică, iar educația privind schimbările climatice este o investiție comună în viitorul nostru

Președintele Iohannis la COP 27
Președintele Iohannis la COP 27
8 noiembrie 2022, 14:40

În deschiderea evenimentului pe care îl coprezidează, președintele României a afirmat că educația este una dintre soluțiile durabile la criza climatică și a exemplificat cu o serie de măsuri luate de România în acest sens: „Sunt ferm convins că educația este una dintre soluțiile durabile la criza climatică. Modelarea unor comportamente de la vârste fragede, prin intermediul educației, este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre de reducere a emisiilor. În acest sens, în România propunem o serie de măsuri care includ o platformă digitală cu resurse educaționale privind schimbările climatice, o Săptămână Verde în timpul anului școlar, precum și o rețea de școli verzi și o infrastructură educațională sustenabilă.”

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis

Este o mare plăcere să vă urez bun venit la acest eveniment pe care îl găzduiesc împreună cu prim-ministrul Petr Fiala. Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru că ați acceptat să găzduim împreună această inițiativă.

De asemenea, doresc să vă mulțumesc tuturor pentru prezența dumneavoastră de astăzi la această discuție. Agendele noastre sunt încărcate cu multiple crize, care necesită acțiune urgentă și un efort constant pentru a găsi cele mai bune soluții. Faptul că ne aflăm astăzi aici este o dovada clară că lupta împotriva schimbărilor climatice rămâne o prioritate generală.

Sunt ferm convins că educația este una dintre soluțiile durabile la criza climatică.

Modelarea unor comportamente de la vârste fragede, prin intermediul educației, este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre de reducere a emisiilor. În acest sens, în România propunem o serie de măsuri care includ o platformă digitală cu resurse educaționale privind schimbările climatice, o Săptămână Verde în timpul anului școlar, precum și o rețea de școli verzi și o infrastructură educațională sustenabilă.

Tineretul este și va rămâne principalul nostru partener în lupta împotriva schimbărilor climatice. Avem nevoie de energia și creativitatea lor pentru a sprijini eforturile noastre. Conștientizarea cu privire la problemele climatice prin educație și dezvoltarea competențelor i-ar înzestra cu instrumentele adecvate pentru a fi agenți puternici pentru acțiune climatică în societăți. În acest sens, trebuie să profităm la maximum de inițiative precum Anul European al Competențelor din 2023.

Trebuie să privim educația privind schimbările climatice ca pe o investiție comună în viitorul nostru. Pe termen lung, educația și dezvoltarea de competențe pentru economia verde ne vor ajuta să trecem de la conștientizare la acțiune. Pentru aceasta, trebuie să colaborăm îndeaproape cu organizațiile internaționale. Salut prezența, la această masă rotundă, a unor actori europeni și internaționali care au depus deja eforturi în acest sens și care sunt dispuși să clădească pe realizările lor.

Având în vedere toate aceste argumente, România a luat inițiativa de a organiza acest eveniment la COP27 împreună cu partenerii noștri cehi. Considerăm că subiectele educației climatice și dezvoltării competențelor trebuie discutate la cel mai înalt nivel.

Acestea fiind spuse, suntem recunoscători pentru interesul foarte mare exprimat pentru acest eveniment.

Această dezbatere, organizată la iniţiativa preşedintelui României, se fundamentează în bună măsură pe demersurile realizate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, care s-au materializat cu lansarea, în luna iunie a acestui an, a Raportului „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”.

Preşedintele Iohannis a transmis disponibilitatea României de a colabora cu cei ce au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale

Tot marți, preşedintele a participat la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice şi sustenabilitatea comunităţilor vulnerabile”, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), context în care a transmis disponibilitatea României de a colabora cu cei interesaţi şi cu toţi cei care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul a constituit un prilej pentru şefi de stat şi de guvern, înalţi reprezentanţi ai structurilor ONU şi ai altor organizaţii interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale şi alerta timpurie cu privire la situaţiile de risc.

Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori rezilienţa internaţională la schimbările climatice şi pentru a ajuta comunităţile cele mai vulnerabile să se adapteze.

(w500) Președint

Preşedintele Klaus Iohannis a punctat, în cadrul dezbaterii, că aceste comunităţi vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice şi a evidenţiat că acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice şi în eforturile de a proteja cetăţenii de consecinţele acestora, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a arătat că pot fi aplicate mai multe măsuri, printre care îmbunătăţirea gestionării riscurilor asociate dezastrelor şi a sistemelor de alertă timpurie – esenţială pentru a minimiza pierderile umane, naturale şi materiale, pentru reducerea costurilor economice şi sociale şi care protejează, totodată, sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.

În context, preşedintele Iohannis a salutat iniţiativa „Alerte timpurii pentru toţi” („Early Warnings for All”), lansată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi a reliefat faptul că în România sunt în funcţiune sisteme care pot transmite mesaje pentru a avertiza populaţia cu privire la fenomenele meteorologice extreme, însă aceste sisteme trebuie extinse la nivel global.

Şeful statului a precizat că, pentru a răspunde eficient dezastrelor naturale, trebuie „să facem schimb de bune practici şi să împărţim resurse”, România fiind implicată cu succes în mai multe misiuni internaţionale de gestionare a incendiilor de vegetaţie din Grecia, Macedonia de Nord, Slovenia şi Franţa.

Preşedintele Iohannis a mai subliniat necesitatea îmbunătăţirii accesului la educaţia privind riscurile schimbărilor climatice şi reducerea lor, reiterând faptul că educaţia este o parte esenţială a procesului de prevenire, pregătire şi răspuns eficient la dezastrele naturale amplificate de schimbările climatice.

CITIȚI ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite