Klaus Iohannis, la summitul Consiliului Europei: Este mai important ca niciodată să investim în a face democrațiile mai reziliente și mai capabile să ne protejeze drepturile fundamentale

Klaus Iohannis la summitul Consiliului Europei
Klaus Iohannis la summitul Consiliului Europei
16 mai 2023, 22:46

Președintele Klaus Iohannis a coprezidat masa rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare”.

Iată întregul discurs al președintelui României:

„Doamnelor și domnilor,

Este o mare onoare să coprezidez, împreună cu colegul și prietenul meu, Prim-ministrul  Xavier Bettel, această masă rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare” – un subiect care chiar reprezintă o provocare. Le mulțumesc tuturor participanților la dezbaterea noastră și abia aștept să aud părerile dumneavoastră.

Dragi prieteni,

Organizarea unui Summit al Consiliului Europei, cel mai puternic promotor și apărător al democrației, drepturilor omului și statului de drept pe continentul nostru, este extrem de importantă în aceste vremuri de încercare pentru Europa și pentru întreaga lume. Am așteptat multă vreme acest al patrulea Summit – 18 ani – și acum trebuie să îl folosim în cel mai eficient mod.

Salut eforturile Secretarului General al Consiliului Europei și ale Președinției islandeze de a organiza acest Summit important și de a avansa rezultate foarte consistente.

Prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat flagrant dreptul internațional și a amenințat grav sistemul nostru democratic. Războiul declanșat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor și principiilor noastre comune.

Dar această criză, cea mai gravă de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea și hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viață democratică.

Democrațiile s-au unit în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor săi. Totodată, ne-am unit în sprijinul tuturor celor care luptă pentru libertate, pentru democrație, împotriva intimidării, a autoritarismului și a tiraniei.

În ultimii ani, continentul nostru s-a confruntat cu multe provocări, începând cu lupta împotriva pandemiei de COVID-19, care a produs restricții inevitabile, dar și cu un  val masiv de dezinformare, care a permis renașterea naționalismului accentuat.

Discursul de instigare la ură, mai ales pe platformele social media, dezinformarea, manipularea, violența împotriva jurnaliștilor, influențele maligne sunt doar câteva exemple ale efectelor acestor crize în întreaga Europă.

Valorile democratice, spațiul civic, libertatea presei, diversitatea și democrația liberală sunt toate supuse presiunii pe continentul european.

De aceea, este mai important ca niciodată să investim în a face democrațiile mai reziliente și mai capabile să ne protejeze drepturile fundamentale, să construiască pace și stabilitate pe termen lung și, în final, să asigure prosperitate pentru toți”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Iohannis: Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte