Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European: „Încă nu putem vorbi de o piață digitală unică în UE”

29 septembrie 2017, 10:16

România este deschisă propunerilor de trecere spre o piață digitală unică, însă mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate. Încă nu putem vorbi de o piață digitală unică în UE, a spus președintele Klaus Iohannis, prezent vineri la lucrările Summitului Digital de la Tallinn.

„Am constatat împreună că încă nu putem vorbi de o piață digitală unică în UE, că mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate. Este nevoie de reglementări care pot fi efectiv aplicate în toată UE, că este nevoie de rețele mult mai performante și că este nevoie să îi protejăm pe utilizatori – cetățeni și firme – de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis (…) România este deschisă acestor propuneri de trecere spre o piață digitală unică”, a declarat Klaus Iohannis.

„O temă importantă pentru România: digitalizarea serviciilor publice”

Securitatea cibernetică și digitalizarea serviciilor publice au fost două dintre temele aflate pe agenda reuniunii informale a Consiliului European de la Tallin. Președintele Iohannis a prezentat progresele României și a explicat că deși avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date din UE, avem în schimb cea mai mică rată de conectare la internet din UE.

„Am atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o dăm securității cibernetice – nu numai partea de securitate națională și militară, ci și securitatea rețelelor civile. Am enunțat, pe scurt, progresele pe care le-a făcut România în acest cadru. De asemenea, o temă importantă pentru noi este digitalizarea serviciilor publice – un domeniu în care toată lumea dorește să găsească metode de îmbunătățire. Pot să spun că România este printre cei care au performanțe foarte bune (…) Putem să învățăm în acest domeniu de la Estonia. Nici Germania, nici Franța nu stau mai bine ca noi în acest domeniu. Lucrurile sunt relativ greu de organizat în administrații mai mari și cu zone cu accesibilitate foarte diferită. Degeaba oferim tuturor cetățenilor acces la rețeaua unui minister, dacă omul nu are acces la internet. Nu toate trebuie rezolvate de stat. Aici este nevoie de un parteneriat și o corelare strânsă între stat, firme private și rețeliști”, a afirmat șeful statului.

Șeful statului a mai anunțat că în 2019, când România va deține președinția semestrială a Consiliului UE, Sibiul ar urma să găzduiască un summit informal: „După o discuție cu președintele Consiliului, Donald Tusk, am lansat o invitație pentru 2019, în România, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal pe o temă care fi stabilită ulterior”.

„Procesul de reflecție pentru viitorul UE este realmente pornit”

Klaus Iohannis a ajuns la Tallin încă de joi seară, când a avut o întâlnire informală, la Palatul Kadriorg, cu premierul eston, cu președintele Consiliului European, precum și cu șefii de delegații prezenți la summitul digital de astăzi.

Este pentru prima dată după mult timp când discuțiile despre viitorul Europei au devenit optimiste, a spus șeful statului.

Întrebat de jurnalistul TVR despre întâlnirea informală la care a participat joi seară, șeful statului a răspuns că a fost una dintre cele mai bune discuții pe care le-a avut cu șefii de delegații din statele membre ale UE. „Este prima dată când, într-adevăr, simțim optimism (…) Acest proces de reflecție pentru viitorul UE este acum realmente pornit, apar multe idei orientate spre viitor. În loc să ne concentrăm spre linii roșii, ne concentrăm spre orizonturi, cum a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Abordarea mea – și aseară și o să continui în această linie – a fost să încercăm să aducem UE mai aproape de cetățeni”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Tallinn.

Potrivit programului anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului participă, vineri, de la ora 12:30 la prima sesiune a summitului digital cu tema „Viitorul guvernării și securității”, iar de la ora 15:45 la cea de-a doua sesiune a evenimentului, având ca temă „Viitorul economiei și societății”.

„În cadrul acestori discuții, președintele României va aborda următoarele teme: importanța implementării Strategiei Digitale pentru piața internă a UE, nevoia asigurării unei securități cibernetice adecvate și necesitatea pregătirii cetățenilor UE”, a anunțat în urmă cu două zile purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă