Klaus Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii statelor UE: Reuniunea Consiliului European şi Summitul NATO din această lună vor reprezenta repere importante

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii, la finalul lunii iunie, a președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, anunță Administrația Prezidențială.

21 Iunie 2022, 19:12 (actualizat 21 Iunie 2022, 23:27) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, întâlnirea cu ambasadorii statelor UE / FOTO: presidency.ro

În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat că reuniunea Consiliului European şi Summitul NATO din această lună vor reprezenta repere importante în ceea ce priveşte abordarea agendei europene şi globale complexe, marcate de războiul din Ucraina şi consecinţele acestuia la nivel politic, economic şi social.

În cadrul întrevederii, au fost abordate, în principal, temele de actualitate care se vor afla pe agenda reuniunii Consiliului European din 23-24 iunie, respectiv evoluțiile de securitate și sprijinul acordat Ucrainei, cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, situația economică, precum şi relațiile Uniunii Europene cu Balcanii de Vest.

Au fost prezentate și principalele obiective urmărite la viitorul Summit NATO de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie.

Preşedintele României a vorbit despre recenta vizită efectuată la Kiev, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron, de cancelarul german, Olaf Scholz, și de președintele Consiliului de Miniștri al Italiei, Mario Draghi.

Discuțiile substanțiale avute cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au axat pe modalități concrete de a ajuta în continuare Ucraina în fața agresiunii ruse, de a sprijini efortul de reconstrucție, ulterior restabilirii păcii, și cel în plan logistic în ceea ce privește exporturile de cereale.

Preşedintele României a evidenţiat sprijinul constant al țării noastre pentru Ucraina, încă din primele zile ale agresiunii ruse: ajutorarea celor peste 1,25 de milioane de refugiaţi ucraineni care au traversat frontierele României de la începutul războiului, mecanismele de integrare pe piața forței de muncă şi în domeniul educaţiei puse la dispoziţia refugiaţilor ucraineni, Centrul logistic internațional pentru distribuția asistenței umanitare de la Suceava, precum şi eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina către piețele internaționale, prezentând măsurile recente adoptate de România.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea continuării sprijinului statelor membre UE pentru Republica Moldova, ţară profund afectată de războiul din Ucraina.

Președintele României a exprimat speranța că, prin Conferinţa Donatorilor pentru Republica Moldova, pe care România o va găzdui în luna iulie, în continuarea celei organizate în luna aprilie la Berlin, se va reuşi mobilizarea unui important sprijin financiar pentru această ţară.

Un subiect de interes particular a vizat  cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a menționat că țara noastră continuă activ demersurile pentru o decizie și un semnal politic pozitive și puternic la Consiliul European de săptămâna aceasta în favoarea celor trei state, în linie cu  recomandările Comisiei Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord, menționând că organizarea reuniunii liderilor UE-Balcanii de Vest, din 23 iunie, este un moment oportun pentru reafirmarea angajamentului clar și activ al Uniunii Europene față de regiune, ca abordare geopolitică, într-un context dificil.

Preşedintele României a abordat și perspectivele economice la nivel european.

Președintele Klaus Iohannis a evocat deciziile cruciale care vor trebui adoptate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid și a exprimat susținerea fermă a țării noastre pentru politica NATO a „Ușilor Deschise” și pentru aderarea Suediei și a Finlandei la Alianță.

La finalul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis a transmis succes viitoarei Președinții cehe a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2022.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI