Klaus Iohannis, la Indagra: Îi incurajez pe tineri să își intoarcă fața către agricultură cu optimism

26 octombrie 2017, 08:56

Președintele Klaus Iohannis a declarat că avem tot ce ne trebuie ca țara noastră se se impună ca o veritabila forță în agricultura și domeniul alimentar. El a adăugat că este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime și importam produse.

România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri.De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut. Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole. În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată.

Președintele a cerut Guvernului să încurajeze asocierea fermelor și a arătat că la noi fermele mici cu suprafață de sub 10 hectare au o pondere de peste 90 la sută, iar în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare.

Discuțiile și dezbaterile pe care le-am avut anul trecut, chiar aici la INDAGRA, cu numeroși fermieri și agricultori, au arătat că una dintre problemele importante se referă la fragmentarea proprietății. La noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică.

Îi încurajez pe tineri să-și întoarcă fața către agricultură, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanță în agricultură.

Participarea la Indagra este un prilej să arătam câtă pasiune și pricepere este în produsele românești și avem nevoie ca produsele noastre să fie promovate în mod inteligent, a subliniat Iohannis.

Ministrul Petre Daea a spus la deschiderea târgului că în agricultură mai sunt multe de rezolvat și printre probleme a amintit de fondul funciar, valorificarea produselor, schimbul de generații de fermieri, cercetarea și inovarea.

Petre Daea a arătat că prin programul guvernamental ministerul are în plan reabilitarea sistemului de irigații și asigurarea apei gratuite până la stațiile de punere în funcțiune. De asemenea, atragerea de fonduri europene este un obiectiv principal a subliniat ministrul Agriculturii.

Ministrul Petre Daea va face un tur al expozanților care vor prezenta cele mai noi utilaje agricole, tehnologii și echipamente pentru irigații, sere și solarii, semințe, bulbi de flori, îngrășăminte, bovine, ovine, cabaline și păsări de rasă.

În cadrul expoziției, autoritățile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor realiza o serie de conferințe ce vor avea ca principale teme: stadiul implementării fondurilor europene și impactul accesării acestora în agricultură românească.

Astfel, joi, 26 octombrie 2017, ora 10:30, sala Mihai Eminescu, Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală va organiza, în parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, conferința’ PNDR 2014-2020 în sprijinul agriculturii și dezvoltării rurale din România”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite