Klaus Iohannis, la Harghita: Descentralizarea – obligatorie, regionalizarea – de dorit, autonomia ar inhiba dezvoltarea

18 iulie 2017, 10:46

Autonomia pe criterii etnice nu este de dorit! E reacția tranșantă a președintelui, în prima sa vizită oficială în Harghita şi Covasna, zonele în care la alegerile prezidenţiale a obţinut cel mai bun procentaj. Klaus Iohannis le-a transmis liderilor locali că este îngrijorat de soarta tinerilor din regiune care nu vorbesc bine limba română. Vizita în secuime a avut si momente delicate: președintele a fost întâmpinat și cu imnul așa-zisului „Ținut secuiesc”.

Liderii locali din Harghita și Covasna au profitat din plin de prezența președintelui Iohannis. Au depășit rapid temele de pe agenda oficială – turismul și dezvoltarea economică- și i-au prezentat președintelui nemulţumirile maghiarilor.

Preşedintele  a ascultat toate nemulţumirile în parte, însă, la final a subliniat că, indiferent dacă privim în istorie sau la viitor, România are o Constituţie pe care cu toții trebuie să o respectăm.

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc a ţinut să îi ofere preşedintelui steagul Ţinutului Secuiesc. Președintele nu a rămas dator și a dat la schimb tricolorul.

Tot astăzi, şeful statului a vizitat  căminul ”Sfântul Ştefan”, din Miercurea Ciuc, unde a fost întâmpinat  de meşteșugari, întreprinzători şi producători autohtoni.

_________________________

Moment delicat pentru șeful statului, aflat în vizită oficială în Harghita și Covasna. Primarul orașului Miercurea Ciuc i-a oferit lui Klaus Iohannis un steag secuiesc. Președintele a răspuns gestului oferind tricolorul românesc. Discuțiile au început cu intonarea imnului de stat al României, urmat de cel al ținutului secuiesc, ascultat in picioare de Klaus Iohannis.

La sosirea în zonă, șeful statului a fost întâmpinat de câteva zeci de persoane cu steaguri secuiești și pancarte în limbile maghiară, română și germană prin care își exprimau doleanțele; printre cele mai importante problema autonomiei. Descentralizarea este obligatorie, a spus Klaus Iohannis iar regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației. Autonomia pe criterii etnice nu este, însă, un deziderat, fiindcă ar inhiba dezvoltarea, a explicat președintele.

Klaus Iohannis a declarat că  a ținut în mod special să viziteze aceste locuri.

Din câte știu eu, au trecut mulți ani de când un Președinte a pășit aici într-o vizită oficială. Așadar, am ținut în mod special să vin în această zonă minunată, cu oameni puși pe treabă, pentru a vă cunoaște, a spus președintele într-o conferință de presă.

Președintele a transmis că a venit să asculte oamenii din aceste locuri.

Am venit să vă ascult cu foarte mare atenție. Sunt sigur că doar prin dialog și printr-un parteneriat autentic – nu unul mimat – între reprezentanții de la centru și cei locali, pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpinați.

Din păcate însă, de prea multe ori, realitățile din județele dumneavoastră, locuite în majoritate de maghiari, sunt interpretate, de o parte sau de alta, într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferențele și să promoveze ostilitatea, a spus Klaus Iohannis

Președintele României a transmis comunităților din Covasna și Harghita că va continua să conteze pe o contribuție la fel de semnificativă la susținerea proiectului european

Contăm, în continuare, pe o contribuție la fel de semnificativă și la actualul efort de reconsolidare a proiectului european.

Judeţele Harghita şi Covasna au un potenţial de dezvoltare deosebit. Sunt foarte multe sectoare şi domenii de activitate în care merită investit, a subliniat președintele.

Există și restante – infrastructura este una dintre ele, a atras atenția Klaus Iohannis.

Trebuie să promovăm atragerea de fonduri europene și de investiții străine. Este esențial să susținem rolul IMM -urilor din zona. Doar împreună putem să construim o Românie prosperă – sunt alte mesaje transmise de șeful statului

În discursul său președintele s-a referit și la descentralizare, regionalizare și autonomie.

România are mare nevoie de creștere economică și de modernizarea administrației. În lumina acestor obiective, cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea și trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa în interes local.

Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului, și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică, a adăugat președintele.

Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am descris, ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea, este de părere șeful statului.

La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca, în cazul unei regionalizări, să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică.

În  finalul discursului, președintele statului și-a exprimat îngrijorarea față de soarta tinerilor din secuime care nu vorbesc bine limba română și a cerut reprezentanților locali și Ministerului Educației să găsească soluții. Iohannis a subliniat că această problemă trebuie depăşită, întrucât „doar aşa le putem asigura un viitor” tinerilor din Harghita şi Covasna.

Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română. Este o problemă care trebuie depășită, pentru că doar astfel putem conviețui în armonie, dar și pentru că doar așa le putem asigura acestor tineri un viitor. Maghiarii bine educați au dreptul la șansa de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București sau în orice altă parte a țării.

De aceea, reprezentanții comunității maghiare și ai Ministerului Educației trebuie să se așeze la masa dialogului și să găsească urgent soluțiile cele mai bune.

Să nu îi privăm pe copiii și pe tinerii maghiari de aceste oportunități, să nu le limităm viitorul din cauza unor concepții care țin uneori prea mult de politicianism și prea puțin de oameni.

În încheiere, vă spun că am foarte mare încredere în dumneavoastră, în capacitatea dumneavoastră de a face în continuare din această relație dintre minoritate și majoritate una de succes.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți o vizită de lucru în județele Harghita, Covasna și Vrancea. Șeful statului a participat la, Miercurea Ciuc, la dezbaterea „Coerență și transparență — exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna”, la care sunt prezenți aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite