Klaus Iohannis, la 150 de ani de la fondarea statului canadian: Cetăţenii români aşteaptă cu nerăbdare ridicarea completă a vizelor

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la recepția oferită de Ambasada Canadei cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fondarea statului canadian.

29 Iunie 2017, 18:49 (actualizat 29 Iunie 2017, 18:58) |
Președintele Klaus Iohannis, la recepția de ziua Canadei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarația președintelui Klaus Iohannis, de Ziua Canadei:

- Ultimul secol a adus Canada şi România tot mai aproape, chiar dacă distanţa geografică a rămas aceeaşi. Este meritul românilor care, la început de secol XX, au pornit într-o aventură de pionierat şi s-au stabilit în provincii canadiene ca Manitoba sau Alberta.

- Au urmat apoi, de-a lungul anilor, alte valuri de români care au dorit să facă din Canada a doua casă. Comunitatea originară din România are acum peste 200.000 de reprezentanţi, fiind bine integrată şi îmbogăţind, zi de zi, naţiunea canadiană.

- Astăzi, România şi Canada fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi depun eforturi comune pentru găsirea de soluţii problemelor majore cu care ne confruntăm în prezent.

- În cadrul NATO, România şi Canada luptă împreună pentru securitatea noastră comună şi valorile în care cred. Într-adevăr, am dezvoltat o relație profundă, o relaţie de încredere, inclusiv la nivel militar.

- Prezenţa Forţelor Canadiene pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România, ca parte a operaţiunii ,,Reassurance’’, demonstrează elocvent angajamentul Canadei pentru apărarea colectivă, principiul central al Alianţei. România şi românii apreciază profund aceste eforturi solidare.

- Relaţia dintre România şi Canada este, de asemenea, completată de apartenenţa României la Uniunea Europeană.

- Pentru noi, relaţia transatlantică este vitală şi vom rămâne promotorii fermi ai consolidării sale. România este convinsă că cele două acorduri cuprinzătoare semnate de Canada cu Uniunea Europeană şi statele membre vor contribui semnificativ la dezvoltarea relaţiilor politice şi economice între cele două maluri ale Atlanticului.

- Acordul pentru Parteneriat Strategic, aplicat provizoriu din aprilie, şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător, pe scurt CETA, reprezintă două tratate istorice care aduc cooperarea dintre Canada şi statele membre ale Uniunii Europene la un nivel superior de angajament.

- CETA va aduce noi oportunităţi în domeniul economic şi va contribui la apropierea cetăţenilor noştri. Încurajez comunitatea de afaceri din Canada să acorde o atenţie sporită României şi oportunităţilor pe care le oferă – o economie solidă şi stabilă, cu o creştere accelerată, cea mai mare din Uniunea Europeană, în 2016, și asta în pofida diverselor sincope politice.

- O altă reuşită importantă a acestui an este decizia guvernului canadian de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români.

- Salut, o dată în plus, această evoluţie îmbucurătoare, care va potenţa schimburile inter-umane, dar şi relaţiile de afaceri şi valorificarea oportunităţilor oferite de CETA.

- Mă bucur să constat că prima fază a procesului a fost parcursă cu succes, astfel că la 1 mai a fost eliminată parţial obligativitatea vizei. Cetăţenii români aşteaptă cu nerăbdare ridicarea completă a vizelor, începând cu 1 decembrie 2017, care, iată, va fi un frumos omagiu de Ziua Naţională a României.

- Avem, așadar, toate perspectivele pentru întărirea şi dezvoltarea relaţiei noastre speciale.

-  Nu vreau să închei înainte de a aminti că anul 2017 mai poartă o semnificaţie aparte: sărbătorirea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă.

- În acelaşi timp, celebrarea de către partenerii canadieni a 150 de ani de Confederaţie ne duce cu gândul la faptul că şi România aniversează, în 2018, un secol de la Marea Unire. Rezonăm, astfel, cu importanţa momentului istoric de astăzi şi cred că aceste aniversări apropiate unesc şi mai mult popoarele noastre.

- La mulţi ani, Canada! Happy 150th Birthday!”

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 19°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 15°C 17°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI