Klaus Iohannis, la 100 de ani de la unirea cu Basarabia: Cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Președintele a subliniat că, în prezent, "cursul nostru de convergență se numește parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia țara noastră acordă un sprijin consistent și permanent, diplomatic, financiar și tehnic."

27 Martie 2018, 10:39 (actualizat 27 Martie 2018, 11:57) |
Mesajul președintelui Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Aniversăm astăzi 100 de ani de la Declarația de unire a Basarabiei cu Regatul României. Decizia adoptată de Sfatul Țării de la Chișinău a fost un gest politic și patriotic care face cinste elitelor vremii și tuturor celor care l-au visat și au lucrat pentru înfăptuirea lui. Este unul dintre acele momente care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele și țin treze conștiințele, generație după generație", scrie în mesajul Președintelui, postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Președintele menţionează că, în primăvara anului 1918, România era marcată de o situaţie militară gravă şi se afla expusă unui context internaţional dificil şi cu toate acestea, în clipe de cumpănă, în faţa ameninţărilor şi pericolelor din imediata sa vecinătate, fără a pune condiţii ori a aştepta vreo compensaţie, a asigurat protecţia Basarabiei.

"Prin proiectele de democratizare și de reformă economică promise de Guvernul României în 1917, unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia nu doar atingerea idealului național al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci și un atractiv proiect de viitor, o alternativă viabilă la perspectiva sumbră a bolșevizării",  arată șeful statului.

Iohannis precizează că politicienii anului 1918 au demonstrat înţelegerea oportunităţilor pe care istoria şi contextul internaţional le-au oferit pentru împlinirea aspiraţiilor românilor.

"Un lucru este comun tuturor marilor înfăptuiri ale României din ultimul secol şi jumătate: ele s-au realizat prin asocierea proiectelor noastre cu marile procese europene, prin asimilarea de către societate a valorilor umanismului occidental. Aşa a fost şi în anii Marelui Război, aşa a fost şi în anul Marii Uniri, care a debutat cu unirea Basarabiei cu România", spune președintele.

Klaus Iohannis arată că actul de acum o sută de ani ne este nu doar un "izvor al rememorării şi al recunoştinţei pentru înaintaşi, ci şi o permanentă sursă de inspiraţie pentru necesitatea dezvoltării şi aprofundării continue a Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană" a ţării vecine.

"În prezent, cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia ţara noastră acordă un sprijin consistent şi permanent, diplomatic, financiar şi tehnic. România are însă şi datoria de a fi pentru Republica Moldova, pe mai departe, un exemplu de naţiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care ştie să preţuiască şi să valorifice potenţialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălţimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!", subliniază Klaus Iohannis în mesajul său, care a fost transmis şi Parlamentului, unde are loc o ședință solemnă dedicată centenarului Unirii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI