Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European de primăvară: Trebuie să tindem spre o UE unită şi puternică

9 martie 2017, 09:08

„Poziţia noastră este binecunoscută: noi credem într-o Uniune Europeană puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună – toţi cei 27. Din acest considerent, nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice. Noi dorim o UE unită şi puternică. Acest lucru a fost şi va fi prezentat în continuare ca poziţia României –  şi de mine şi de toţi ceilalţi participanţi la dezbatere şi la procesul diplomatic”, a declarat Klaus Iohannis.

Este important cum îşi va face auzită vocea România, care a anunţat prin intermediul preşedintelui Klaus Iohannis că nu susţine o Uniune cu mai multe viteze sau concentrică, pentru că aceste modele ne-ar dezavantaja, noi nefăcând parte din zona euro ori Spaţiul Schengen. Problema este că poziţia noastră în UE este destul de diluată. Noi am încercat, de-a lungul vremii, să ne poziţionăm alături de motorul franco-german, dar iată acum susţine o astfel de recalibrare –  interesant este că nu mai avem susţinători pe această parte. Am văzut şi care este poziţia Grupului de la Visegrad, care se delimitează cumva de noi. Interesant de urmărit, în acest context, cum ne vom face auzită vocea, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Summitul european care începe joi la Bruxelles e dominat de subiecte conflictuale. Primul dintre ele este legat de viitorul lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European. Majoritatea e de acord că el ar trebui să aibă încă un mandat, dar se opune vehement chiar propria lui ţară, Polonia. Liderii de la Varşovia, rivali politici ai lui Tusk, au făcut altă propunere şi ameninţă cu blocarea summitului dacă Tusk va fi reales.

Principalele subiecte de discuţie în prima zi a Consiliului European vor fi legate şi de ocuparea forţei de muncă, creşterea economică şi competitivitate, migraţie, aspecte instituţionale şi relaţii externe ale UE, cu accent pe situaţia din Balcanii de Vest.

Dezbaterile la Consiliul European vor fi dominate însă de tema Europei cu două viteze – care va fi discutată vineri. Ideea beneficiază de sprijin puternic din partea Franţei şi Germaniei, dornice să avanseze în integrare fără să fie blocate de ţări pe care le consideră recalcitrante. România se află printre statele care resping această idee, iar preşedintele Klaus Iohannis va prezenta acest punct de vedere în cadrul discuţiilor de la Bruxelles.

La summitul de la Roma din 25 martie vor fi lansate formal dezbaterile privind viitorul UE, a anunţat Klaus Iohannis. Preşedintele ţării a mai spus că, cel mai probabil, primele concluzii ale acestor consultări publice vor fi agreate în şedinţa Consiliului European din decembrie anul acesta.

„O Europă cu mai multe viteze, un lucru periculos. Klaus Iohannis: Noi, românii, dorim să devenim parte a nucleului UE”

„Fac încă o dată precizarea că suntem la începutul fazei de dezbatere, plecând de la Carta Albă, de la cele cinci scenarii propuse de preşedintele Comisiei Europene. Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem să fim siguri că vom alege unul dintre aceste cinci scenarii. Este felul în care preşedintele CE a văzut variantele. Este posibil ca, pe parcursul discuţiilor, să apară alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil. Primele concluzii ale acestui proces de dezbatere, care va începe formal la Roma, pe 25 martie, vor fi agreate, probabil, în şedinţa Consiliului European din decembrie 2017, iar cu acel prilej se vor stabili şi acţiunile ulterioare care se vor derula până în semsetrul I din 2019, când se doreşte finalizarea acestui proces, înainte de alegerile pentru Parlamentul European şi înainte de a alege o nouă Comisie Europeană”, a mai precizat Klaus Iohannis, înainte de participarea la lucrările Consiliului European de primăvară.

„Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Cele cinci scenarii privind viitorul UE nu se elimină reciproc”

Şi premierul Sorin Grindeanu pleacă, joi, la Bruxelles, unde va participa la reuniunea liderilor socialişti europeni. De la ora 11:00, TVR1 a transmis o Ediţie Specială în care s-a discutat despre prezenţa la Bruxelles a premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

Consiliul European de primăvară are loc la Bruxelles în perioada 9 – 10 martie. Este primul Consiliu European fără Marea Britanie, rămâne de văzut ce avantaje poate obţine România după Brexit.

„”Carta Albă” a UE după Brexit. Jean-Claude Juncker: A venit timpul să spunem clar ce poate şi ce nu poate Europa”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite