Klaus Iohannis, în Malta: Liderii europeni sunt interesaţi de situaţia din România şi speră să rămână pe calea statului de drept

Preşedintele Klaus Iohannis a  susţinut o declaraţie de presă, după prima sesiune a Consiliului European.

03 Februarie 2017, 16:51 (actualizat 03 Februarie 2017, 19:01) Știrile TVR |
Declarații Klaus Iohannis la summitul informal din Malta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aflat la Consilul European din Malta, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni sunt interesaţi şi îngrijoraţi de situaţia din România şi speră ca ţara noastră să facă tot ce se poate pentru a rămâne ferm pe calea statului de drept.

Președintele a afirmat că Parteneriatul strategic cu SUA este "vital" pentru România, poziția Bucureștiului privitoare la relațiile UE - SUA fiind în favoarea unui parteneriat puternic.

"Relația UE — Statele Unite. Toată lumea a fost de acord că este o relație tradițională și așa trebuie s-o păstrăm. Pentru România, evident, această relație este foarte specială. Am subliniat de nenumărate ori că pentru România Parteneriatul strategic cu SUA este deosebit de important, este vital și în acest context, sigur, poziția României a fost în favoarea unui parteneriat puternic și am toată convingerea că încolo de îndreptăm", a afirmat Iohannis.

În ceea ce privește problematica migrației, preşedintele a arătat că România este dispusă să-i ajute pe cei implicați în măsuri de securitate, de organizare cu sesiuni de training. "Am subliniat că este foarte important să mergem la cauzele migrației și să ajutăm țările de unde vin cei mai mulți migranți", a adăugat șeful statului.

Declaraţiile preşedintelui:

 • Am terminat prima parte a întâlnirii de astăzi, o întâlnire informală.
 • Am avut două subiecte mari pe care le-am discutat astăzi împreună cu liderii europeni.
 • Dimineaţă, tema a fost migraţia şi felul în care trebuie să ne implicăm cu toţii ca să controlăm fenomenul migraţiei, în special pe ruta Mediterană care a fost astăzi tema principală, iar a doua temă, care a fost dezbătută până acum câteva minute, a fost ce fel de relaţie îşi doreşte Uniunea Europeană cu Statele Unite ale Americii, având în vedere că acolo este o nouă administraţie.
 • Trebuie să spun din capul locului că ambele discuţii au decurs într-un ton foarte pozitiv.
 • Şi una şi cealaltă au lăsat efectiv să se înţeleagă o chestiune extrem de importantă pentru noi: suntem uniţi!
 • Uniunea Europeană ştie ce vrea, liderii sunt convinşi că doar împreună vom putea să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm. Doar împreună putem să facem faţă crizelor.
 • Poziţia României, pe care am exprimat-o în chestiunea migraţiei, este foarte bine cunoscută.
 • Noi suntem dispuşi să ajutăm. Suntem dispuşi să ajutăm pe cei care sunt implicaţi în măsuri de securitate, care sunt implicaţi în măsuri de organizare, de sesiuni de training ş.a.m.d., dar am subliniat şi astăzi că este foarte important să mergem la cauzele migraţiei şi să ajutăm ţările de unde vin cei mai mulţi migranţi.
 • În partea a doua, relaţia Uniunea Europeană - Statele Unite ale Americii, toată lumea a fost de acord că este o relaţie tradiţional bună şi aşa trebuie s-o păstrăm. Pentru România, evident, această relaţie este foarte specială.
 • Am subliniat de nenumărate ori că pentru România Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este deosebit de important, este vital şi în acest context, sigur, poziţia României a fost în favoarea unui parteneriat puternic şi am toată convingerea că încolo de îndreptăm.
 • În afară de aceste două teme, trebuie să spun că am avut în pauzele care au fost atunci programate foarte multe discuţii cu aproape toţi liderii europeni.
 • Lumea a vrut să ştie de la mine ce se întâmplă în România, cum evoluează situaţia şi nici nu aş putea să reiau toate discuţiile, ar dura mult mai mult, însă este important să se ştie că toţi sunt interesaţi, toţi sunt îngrijoraţi şi toţi speră ca România să facă tot ce se poate pentru a rămâne ferm pe calea statului de drept.
 • Toţi au apreciat foarte mult faptul că românii au o voce puternică şi au rămas impresionaţi când le-am spus că sute de mii de români au ieşit în stradă pentru a protesta pentru statul de drept în România.
 • Toţi, repet, toţi ar regreta profund dacă România ar face paşi care ar îndepărta-o de la statutul de stat de drept.

Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri, în Malta, la reuniunea informală a Consiliului European, principalele teme de pe agendă vizând dimensiunea externă a migrației și pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene care va avea loc în martie la Roma.

Klaus Iohannis a avut vineri o scurtă discuție înainte de reuniunea Consiliului European din La Valletta cu mai mulți lideri europeni, între care și cancelarul german Angela Merkel, conform imaginilor transmise de serviciul audiovizual al Comisiei Europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI