Klaus Iohannis, în Brazilia: Rusia este un stat agresor. România va continua să sprijine Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, a fost primit, marţi, de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva.

18 Aprilie 2023, 20:46 (actualizat 18 Aprilie 2023, 21:14) Știrile TVR |

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după întâlnirea cu omologul brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, că mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii săi, respectiv faptul că oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor.

"I-am prezentat domnului preşedinte viziunea noastră cu privire la situaţia de securitate de la graniţa României şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării", a spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că România va continua "neabătută" să sprijine Ucraina, arătând că orice sprijin pentru securitatea acestei ţări este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi.

Şeful statului a precizat că i-a prezentat omologului brazilian şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară.

"Pe fondul crizei alimentare globale generate de război, România şi Brazilia, producători agricoli şi furnizori de alimente, au devenit contribuitori importanţi la securitatea alimentară", a adăugat Iohannis.

Acesta a dat asigurări că România sprijină Brazilia pentru avansarea agendei Uniunea Europeană - Brazilia.

"Susţinem, astfel, finalizarea cât mai curând posibil a acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi MERCOSUR", a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că susţine personal eforturile pentru ca anul acesta să se organizeze un summit istoric Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, cu rezultate importante.

"Ne vom implica în succesul acestui eveniment, pentru a plasa relaţiile biregionale pe o traiectorie mai promiţătoare şi durabilă", a adăugat şeful statului.

Discuţiile dintre cei doi preşedinţi au vizat şi procesul de aderare a celor două ţări la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său brazilian au semnat o declaraţie comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, context în care şeful statului român a arătat că este necesar ca eforturile comune să continue pentru încurajarea oamenilor de afaceri din cele două ţări să demareze proiecte comune, precum şi pentru stimularea investiţiilor reciproce.

"Mesajul central al vizitei mele este angajamentul României pentru aprofundarea şi dinamizarea relaţiilor cu ţara dumneavoastră, în folosul naţiunilor noastre. Împreună cu preşedintele Lula da Silva am adoptat Declaraţia comună privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Acest document confirmă angajamentul reciproc pentru revitalizarea relaţiilor noastre în anii următori şi oferă, totodată, ghidajul şi imboldul politic necesare extinderii contactelor între cele două ţări, la toate nivelurile şi în toate domeniile de interes reciproc", a declarat şeful statului, la Palatul Itamaraty.

Şeful statului român l-a invitat pe preşedintele Lula da Silva să facă o vizită în România.

 

Declarațiile președintelui Braziliei

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început turneul în America Latină cu vizita oficială în Brazilia

Şeful statului a fost primit la Palatul Itamaraty. Preşedintele Klaus Iohannis este însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis. Şi preşedintele Braziliei este însoţit de soţia sa, Rosângela da Silva.

Din delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Cosmin Marinescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu, consilierii de stat Sandra Pralong, Alexandra Bocşe.

Cei doi şefi de stat au avut convorbiri oficiale, urmate de declaraţii de presă comune.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, turneul pe care îl efectuează în America Latină până pe 26 aprilie.

Şeful statului efectuează, marţi şi miercuri, o vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Muzeul memorial dedicat preşedintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul oraşului Brasilia.

Ulterior, şeful statului a fost primit de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, cu care a avut convorbiri oficiale. Preşedintele Iohannis a participat şi la un dejun oficial.

Miercuri, şeful statului se va întâlni cu autorităţile locale din Rio de Janeiro. Astfel, el va avea întrevederi cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, la Palatul Guanabara, şi cu viceprimarul oraşului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira, la primăria acestui oraş. În aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul naţional al eroilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După vizita oficială în Brazilia, următoarele etape ale turneului sud-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Republica Chile şi în Republica Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

În anul 2000, în perioada 23-27 iulie, preşedintele României de la acel moment, Emil Constantinescu, a efectuat o vizită oficială în Brazilia. În Chile, fostul preşedinte Traian Băsescu a participat în 2013 la Summitul UE (Uniunea Europeană) - CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), care a avut loc la Santiago de Chile, în perioada 25-28 ianuarie. În Argentina, în anul 1993, în perioada 27-29 iulie, fostul preşedinte Ion Iliescu a efectuat ultima vizită la nivel de şef de stat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI