Klaus Iohannis, în Azerbaidjan: Romgaz şi Socar vor semna un nou contract pentru livrarea de gaze azere în România. Președintele Ilham Aliyev: Vom folosi oportunităţile din România pentru a exporta gazul şi pe alte pieţe europene

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului său Ilham Aliyev. În marja vizitei, cei doi preşedinţi vor deschide Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Klaus Iohannis a anunţat că societăţile Romgaz şi Socar vor semna, vineri, un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024. La rândul său, Ilham Aliyev a declarat că prin semnarea acestui nou contract, vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene.

02 Februarie 2023, 11:36 (actualizat 02 Februarie 2023, 21:46) Știrile TVR |

România și Azerbaidjan asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud. Acest mesaj a fost transmis din nou astăzi, de către preşedintele Klaus Iohannis, în vizita sa oficială din Azerbaidjan. Discuţiile dintre preşedintele României şi omologul său azer s-au centrat pe coridorul sudic de gaze şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan, din surse regenerabile. Cum au decurs discuţiile ştie trimisul special al TVR la Baku, Ramona Avramescu:

 

 

ACTUALIZARE Ramona Avramescu explică importanța discuțiilor de la Baku, dintre președinții României și Azerbaidjanului:

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură şi a anunţat că societăţile Romgaz şi Socar vor semna, vineri, un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024.

"Am reiterat, astăzi, deschiderea şi interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am agreat să susţinem dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, foarte important - educaţie şi cultură. Am mulţumit domnului preşedinte Ilham Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale - Romgaz şi Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024", a afirmat şeful statului, joi, după întrevederea cu omologul azer.

El a subliniat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.

Cei doi preşedinţi au convenit şi dezvoltarea în continuare şi a altor proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital.

"România şi Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar şi Asia Centrală. Cum am discutat şi la Bucureşti, cele două ţări asigură şi vor dezvolta legătura dintre Europa şi Caucazul de Sud", a spus preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului român, Caucazul de Sud este o regiune de importanţă strategică pentru România şi pentru Uniunea Europeană. El a amintit că Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, în 2009.

"Ţara noastră este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de parteneriat cu Azerbaidjan. (...) România şi Azerbaidjan au relaţii politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a peste trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului preşedinte Ilham Aliyev la Bucureşti, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, la 17 decembrie", a mai spus Iohannis.

Cei doi oficiali au discutat şi despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei şi despre situaţia din regiunea Mării Negre.

"În acest context complicat, am evidenţiat că solidaritatea devine şi mai importantă şi am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt şi principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluţii", a adăugat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că România este un prieten sincer şi onest al Azerbaidjanului.

"România are o poziţie clară, bazată pe principiile dreptului internaţional, inclusiv suveranitatea şi integritatea teritorială ale statelor recunoscute de ONU", a mai afirmat şeful statului.

ACTUALIZARE Declarații Klaus Iohannis:

 

 

Sunt onorat să mă aflu astăzi la Baku, în prima mea vizită în Republica Azerbaidjan și, totodată, în Caucazul de Sud, o regiune de importanță strategică pentru România și pentru Uniunea Europeană. Îi mulțumesc domnului Președinte Aliyev pentru invitație și pentru ospitalitate.

Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Țara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan.

Am avut astăzi cu domnul Președinte Aliyev o rundă de consultări politice substanțiale și aprofundate.

De asemenea, voi participa alături de Domnia Sa la deschiderea celei de-a noua Reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

România și Azerbaidjan au relații politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului Președinte Aliyev la București, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Asta s-a întâmplat pe 17 decembrie.

Am reiterat astăzi deschiderea și interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional.

Am agreat să susținem dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, dar și transporturi, investiții, digitalizare, agricultură, foarte important, educație și cultură.

Am mulțumit domnului Președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile.

Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său.

În discuțiile cu domnul Președinte Aliyev, am convenit să dezvoltăm în continuare și alte proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital.

România și Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar și Asia Centrală. Cum am discutat și la București, cele două țări asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud.

Domnule Președinte,

România este un prieten sincer al Azerbaidjanului. România are o poziție clară, bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială ale statelor recunoscute de ONU.

Nu în ultimul rând, am discutat cu domnul Președinte Aliyev și despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre.

În acest context complicat, am evidențiat că solidaritatea devine și mai importantă și am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională.

Astfel, cooperarea regională și diversificarea surselor și a rutelor de transport sunt și principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze.

Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluții.

ACTUALIZARE Declarații preşedintele Ilham Aliyev:

 


 

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene.

"Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe", a afirmat preşedintele azer.

Preşedintele Azerbaidjanului a amintit că în urmă cu doi a fost pus în funcţiune ultimul segment din Coridorul Sudic de Gaze şi că anul trecut a fost semnat Parteneriatul strategic cu UE în ceea ce priveşte gazele naturale.

"Vom mări volumele de export, aceasta este prioritatea noastră", a mai declarat preşedintele azer.

El a subliniat importanţa energiei verzi şi a reiterat că vineri va avea loc Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Ilham Aliyev a evidenţiat că porturile Baku şi Constanţa sunt importante.

"Să îmbunătăţim cooperarea între aceste două locaţii", a spus el.

Preşedintele azer a punctat că dialogul politic între România şi Azerbaidjan este foarte dinamic.

"În ceea ce priveşte economia, comerţul avem rezultate, volumul s-a dublat, însă nu se află la volumul dorit de noi încă, pentru că cea mai mare parte din comerţul nostru o reprezintă petrolul şi atunci trebuie să diversificăm aceste volume, să facem următorii paşi. (...) În sfera economică avem iarăşi rezultate foarte bune şi putem să avem rezultate şi mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relaţia româno-azeră, ci se află în momentul de faţă pe agenda globală", a mai spus Ilham Aliyev.

ACTUALIZARE Klaus Iohannis a fost primit de preşedintele Ilham Aliyev, la Palatul Prezidențial Zuğulba, cu onoruri militare.

 

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita lui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu preşedintele Ilham Aliyev, la Bucureşti, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi şefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea şi interesul pentru aprofundarea acestuia, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional, arată sursa citată.

În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi preşedinţi vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerţ, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură.

De asemenea, în continuarea discuţiilor de la Bucureşti, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică şi va fi abordată iniţierea de proiecte similare în domeniul digital.

Un alt subiect de discuţii vizează extinderea cooperării privind iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al României şi al Republicii Azerbaidjan.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, preşedintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea şi angajamentul ţării noastre pentru asigurarea securităţii energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune şi diversificarea surselor şi rutelor de transport pentru resursele energetice, precizează Administraţia Prezidenţială.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI