Klaus Iohannis: În 26 mai eu nu am întrebat cetățenii dacă e nevoie de modificarea Constituției

"Nu este nici o tragedie că propunerile de interzicere a amnistiei și grațierii prin Constituție au fost invalidate de CCR". Este prima reacție a președintelui Klaus Iohannis, după decizia Curții. Șeful statului susține că rezultatele referendumului pot fi puse în practică prin lege și este datoria politicienilor să facă acest lucru. Marți, pactul propus de Klaus Iohannis după referendumul de pe 26 mai a fost semnat de liderii UDMR și ai minorităților naționale. Singurele formațiuni care nu au fost de acord să semneze sunt cele din coaliția guvernamentală: PSD și ALDE.

23 Iulie 2019, 16:33 (actualizat 23 Iulie 2019, 21:29) |
Președintele Klaus Iohannis / FOTO: www.presidency.ro

Klaus Iohannis: "Decizia CCR nu schimbă cu nimic realitatea. După votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților, pentru că ar încălca flagrant voința poporului, exprimată categoric și în mod democratic la referendum.  Este un principiu stabilit tot de Curtea Constituțională".

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți după-amiază că PSD-ALDE continuă să se poziționeze împotriva voinței cetățenilor prin faptul că nu au semnat acordul politic.

"Am anunțat atunci că lista semnatarilor rămâne deschisă. Iată că azi UDMR și grupul parlamentar al minorităților se alătură acestui proiect care este un angajament pe termen lung pe care și-l iau față de cetățeni. În 26 mai românii au votat pentru drumul valorilor europene. PSD și ALDE care continuă să se îndepărteze de interesele cetățenilor. Prin pasivitatea ei majoritarea PSD-ALDE se poziționează împotriva voinței cetățenilor. Românii așteaptă cât mai repede ca voința pe care au exprimat-o la referendumul din 26 mai să fie transpusă în măsuri cât mai concrete. Drumul pentru implementarea obiectivului acestui pact nu este ușor și se află abia la început. În urmă cu câteva zile CCR a decis că nu e nevoie de modificarea Constituției pentru interzicerea aministiei și grațierii. În 26 mai eu nu am întrebat cetățenii dacă e nevoie de modificarea Constituției. E nevoie de voință politică pentru implementarea referendumului", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Voința politică a PSD de a îi proteja exclusiv pe corupți, invalidată la referendum, e cea care a generat amputarea legii penale și a legilor justiției și de aceea o voință politică pusă în slujba cetățenilor poate să transpună în legislație acest referendum. Voința cetățenilor din 26 mai trebuie respectată în mod obligatoriu. Acest lucru e incontestabil. CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt ce face ca acest demers cerut de societate să fie pe deplin constituțional. Repet, CCR a validat referendumul. E datoria partidelor parlamentare de a transpune în legislație voința cetățenilor”, a adăugat șeful statului.

CCR a respins inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției.

Instituția a aratat în comunicarea oficială de respingere a inițiativelor legislative de revizuire a Constituției că prevederile încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană.

Curtea a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală şi "nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni".

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările:

  • 1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
  • 2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale au semnat, marți, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI