Klaus Iohannis: Guvernul a tăiat semnificativ din fondurile unor instituții de securitate. Nu s-a putut obține consens pentru rectificarea bugetară. Am suspendat ședința CSAT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a suspendat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) după ce nu s-a putut obține consens, în cadrul Consiliului, pentru rectificarea bugetară. "Guvernul a propus tăieri semnificative la multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost explicat", a spus șeful statului, într-o declarație de presă după ședința CSAT. TVR 1 a transmis LIVE declarațiile președintelui, acestea pot fi urmărite în secțiunea VIDEO.

 

04 Septembrie 2018, 12:19 (actualizat 04 Septembrie 2018, 15:12) |
Klaus Iohannis, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarații Klaus Iohannis:

- singura temă de discuție de astăzi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este o obligație - acest aviz al CSAT - atunci când se discută bugetul instituțiilor de securitate națională. Nu e o chestie facultativă sau opțională.

- Câteva date: Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, care reprezenta o rectificare puternic pozitivă - adică s-au alocat mult mai mult bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost prezentată și rectificarea, așa s-a și dorit. Totuși, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost niciun moment explicat.

- cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, pentru astăzi.

- între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară și mai optimist - se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă. În aceste condiții, este inexplicabil (nici nu s-a explicat) de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domenniul securității naționale. Aceste chestiuni au fost prezentate și astăzi, în CSAT, Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că în aceste condiții de tăiere nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest guvern, în prima parte a anului 2018.

- Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens (adică unanimitate în CSAT) și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT, deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută. Pe de altă parte, nu putem face abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului. Și-atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care, în niciun caz nu pot fi explicate decât, eventual, printr-o sintagmă de tip "șicană politică". Să se revină la discuții, la colaborări, și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT.

- Subliniez, în această conjunctură, că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Am spus, din capul locului, că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară. Dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă și nu există nicio motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale. România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem pentru că avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate fi diminuată, pentru niște considerente de politică măruntă.

- În consecință, aștept - și asta le-am spus și membrilor Guvernului - să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară care elimină aceste tăieri, inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși. Dacă vrem să insistăm pe niște șicane politice, atunci lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cea mai importantă discuţie a CSAT este pe seama propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru acest an. Aseară ministrul Finanţelor a anunţat că merge la Cotroceni cu un nou proiect, modificat faţă de cel de la începutul lunii august, care prevede alocări suplimentare pentru STS, SIE şi SPP.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 25°C
IASI 19°C 24°C
CLUJ 18°C 23°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 21°C 26°C
BRASOV 16°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI