Klaus Iohannis: Este nevoie un climat de stabilitate, în care întreprinzătorii au încredere că autoritățile acționează predictibil

3 octombrie 2017, 11:07

Declarații Klaus Iohannis:

– Am deosebita plăcere ca, împreună cu doamna Președinte, să deschid Forumul dedicat cooperării economice dintre România și Croația.

– Prin evenimentul de astăzi, întreprinzătorii croați și români pot aprofunda noi oportunități de colaborare, care să consolideze relația deja foarte bună între statele noastre.

– Salut cu această ocazie rolul Camerelor de Comerț din Croația și România, care s-au angajat recent, prin Memorandumul semnat la Zagreb, să dezvolte cadrul cooperării economice bilaterale, astfel încât eforturile de diplomație economică să se reflecte cât mai bine în performanțele economice reale.

– Țările noastre sunt printre cei mai noi membri ai familiei europene, țări profund atașate valorilor comune, de unitate și solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Ne propunem, astfel, să valorificăm potențialul deosebit de care dispunem într-un consistent parteneriat regional.

– Un asemenea obiectiv necesită, în continuare, consolidarea procesului de integrare economică. Indiferent de cât de puternice sunt mesajele noastre – ale liderilor politici, în planul cooperării bilaterale, vehiculul esențial al performanței economice sunteți dumneavoastră, oamenii de afaceri. Doresc să vă felicit pentru interesul de a construi noi parteneriate și vă încurajez să explorați, cu optimism și cu determinare, toate oportunitățile economice care pot apropia și mai mult țările noastre.

– În ultimii ani, România a înregistrat performanțe economice notabile, prin rate record de creștere economică în spațiul european, dar și printr-un volum cu circa 30% mai mare al fluxului de investiții străine în 2016, ceea ce confirmă atractivitatea mediului economic românesc.

– Este însă important ca, dincolo de latura cantitativă a performanțelor economice, aspectele calitative ale evoluțiilor viitoare să devină predominante.

Adevărata valoare a acestor statistici favorabile este dată de capacitatea de a le transpune în viața de zi cu zi a oamenilor, de a le transforma în mijloace durabile de prosperitate. Aceste obiective nu se pot realiza decât într-un climat de stabilitate, în care întreprinzătorii au încredere că autoritățile statului acționează predictibil pe termen mediu și lung.

– În planul relațiilor economice bilaterale, ultimii ani au consemnat un moment de referință în dinamica fluxurilor comerciale, prin atingerea celui mai înalt nivel din perioada post-criză, care s-a apropiat de pragul de 300 de milioane de euro.

– Deși acest nivel este unul scăzut față de potențialul economiilor noastre, evoluțiile recente ne oferă, totuși, semne încurajatoare. Pe primul semestru al anului curent, schimburile comerciale au crescut cu 30% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce este un semnal foarte pozitiv.

– Vă propun, însă, să fim și mai ambițioși, să dezvoltăm colaborarea în special în domeniile tehnologiei de vârf, în domenii inovatoare. Un exemplu important este domeniul IT, unde România înregistrează ritmuri accelerate de creștere în ultimii ani, cu o pondere în PIB a sectorului de circa 6%, în creștere.

– Totodată, este important să consolidăm cooperarea energetică regională, în acord cu principiile Uniunii Energetice și cu exigențele securităţii energetice europene. În acest sens, prin proiectele energetice de anvergură regională, cum este, de exemplu, gazoductul BRUA, România s-a angajat ferm în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale.

– Sunt, totodată, de părere că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în cadrul căreia țările noastre sunt partenere, constituie la rândul său un important cadru regional, propice pentru proiecte economice de interes comun și insuficient exploatat.

– În această privință, Portul Constanța și Portul Vukovar, de exemplu, ar putea avea un rol important în atragerea de noi fluxuri comerciale.

– Astfel, putem prefigura și o serie de pași concreți în implementarea Inițiativei celor Trei Mări, al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018, în cadrul căruia dezvoltarea interconectării regionale reprezintă un obiectiv central. De altfel, în marja Summitului va fi organizat și un Forum de afaceri, în cadrul căruia contribuția dumneavoastră, a oamenilor de afaceri, va fi esențială.

– Atingerea unor obiective naționale sau regionale relevante pentru dezvoltare nu se poate face fără implicarea mediului economic. Din acest motiv, antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale și al inovării, cu precădere în contextul de piață actual, unul dinamic și alert în materie de tehnologie, inovare și oportunități.

– Îmi exprim dorința ca, prin acest forum de afaceri, să lucrăm în continuare îndeaproape, pentru că soluțiile prosperității ne aparțin deopotrivă. Doresc mult succes participanților, având convingerea că întreprinzătorii români și croați vor face afaceri bune împreună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă