Klaus Iohannis, după reuniunea informală a Consiliului European privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei: Trebuie să rămânem uniți, și în eforturile diplomatice, și economice

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
17 februarie 2022, 19:37

Declarații Klaus Iohannis, în format live text:

– La Palatul Elysee, ieri am avut o întâlnire cu președintele Macron, despre prezența noastră militară în zona Sahel, unde suntem și noi implicați în combaterea grupurilor teroriste

– Situația este foarte complicată, acolo au fost răsturnări de guverne și a trebuit să analizăm această chestiune

– Important de reținut e că noi, România, suntem hotărâți să continuăm într-un format care va fi găsit în următoarea perioadă pentru a rămâne acolo implicați în rezolvarea chestiunilor

– Azi am venit la Bruxelles, unde am avut o întâlnire în format Consiliul European dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia

– O problemă care ne preocupă foarte mult, a fost o întâlnire scurtă, foarte bună

– Cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniți, și în eforturile diplomatice, și economice și, evident, că suntem între timp pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, atunci când situația în teren se schimbă.

– Repet, suntem uniți, rămânem uniți, știm ce avem de făcut și orice se va întâmpla vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai important și mai puternic mesaj.

– Astăzi, începând de la prânz, am participat la o întâlnire la nivel înalt, un Summit, între Uniunea Europeană și Uniunea Africană, o întâlnire în format fizic, foarte importantă.

– Africa nu este un continent cu care nu avem prea multe, dimpotrivă, este un continent care ne preocupă. Este evident că problemele Africii sunt și problemele noastre – dacă ne gândim doar la chestiunea pe care am menționat-o deja, terorismul din zona Sahel, dar și oportunități pe energie, pe colaborare economică, de ce nu, combaterea migrației și multe alte teme pe care trebuie să le abordăm în comun, dacă vrem să găsim soluții la problemele care apar și să găsim soluții și abordări constructive pentru oportunitățile care apar.

– Acum, spre seară, am participat la o masă rotundă, s-au organizat mai multe, o masă rotundă dedicată păcii și bunei guvernanțe, o temă care pentru noi este extrem de importantă din foarte multe puncte de vedere.

– De aceea, suntem foarte implicați în problemele care ne preocupă pe Flancul Estic și, cu oarece succes, în aceeași măsură, suntem implicați în zona Sahel, în Africa, dar suntem implicați și în alte zone în Africa, unde venim cu expertiza noastră pentru a ajuta guvernele de acolo din zonă.

– Iar mâine voi participa la o masă rotundă pe teme de educație.

– Cam acestea sunt temele care au fost și care vor fi în această multitudine de întâlniri la care am participat. Între ele, mâine dimineață voi avea și o întâlnire cu noua Președintă a Parlamentului European, doamna Roberta Metsola.

Răspunsuri la întrebări:

– despre eventuale grupuri de refugiați din Ucraina: Reacțiile pe care le vom avea vor fi reacții comune. Nu va reacționa fiecare țară separat. UE are pachete de reacții pregătite și vor fi puse în practică. Dar avem și probleme foarte concrete. Noi avem peste 600 de km de graniță cu Ucraina și este posibil să apară un flux de migranți. Și da, suntem pregătiți pentru această situație. Și în chestiuni de impact economic suntem pregătiți. Avem și noi măsuri specifice pregătite dar trebuie să știm foarte clar: noi ne dorim o soluție diplomatică. Nu-și dorește nimeni soluții de tip sancțiuni, ci ne dorim ca această situație de pe flancul estic să fie detensionată prin dezescaladare și prin calmarea tensiunilor

– despre grupul de luptă NATO: Am discutat cu președintele Macron, rămânem implicați, Franța își dorește să fie națiune cadru, noi ne dorim ca acest grup de luptă să fie poziționat în România. Noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest grup de luptă, dar încă nu este aprobat formal la nivel NATO, însă suntem optimiști că aliații vor agrea acest format. Discuțiile se vor purta în această primăvară și, în final, când totul va fi rezolvat și clarificat, vom putea să facem și declarații publice, despre cine participă, unde vor fi poziționați, și alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum, încă nu.

– despre dosarul Schengen: Aseară nu a fost temă de discuție, și, în consecință, aseară nu a fost discutată această chestiune, însă am discutat-o cu altă ocazie și cu toții, împreună, suntem conștienți că această situație trebuie rezolvată. Însă este un proces, după cum știm deja, foarte lung, cu foarte multe evaluări și evaluări intermediare, însă pot să vă spun că eu nu am abandonat demersurile pentru Schengen. România este în continuare interesată și este un obiectiv strategic pentru noi, deci, vom continua discuțiile pe această temă.

– despre modul în care funcționează coaliția de guvernare, dacă va rezista și după 2024: Este o coaliție care e gândită pentru a guverna România acum, ce va fi după alegerile din 2024 cred că nimeni nu poate să vă spună. Însă, dacă coaliția ține până în 2024 și vine cu rezultate bune, ceea ce eu îmi doresc foarte mult, fiindcă este nevoie în această perioadă de un guvern care gestionează și crizele, și complicațiile, dar și oportunitățile, dacă ne gândim numai la banii europeni, mulți, care pot fi folosiți pentru România și pentru români. Eu sunt mulțumit de cum funcționează guvernul. În coaliție, sigur, este încă multă nevoie de armonizare între poziții și este nevoie de foarte multe contacte pentru a găsi punctele comune cele mai bune și pentru a negocia punctele divergente. Sunt optimist că, într-un final, aceste chestiuni vor intra într-o normalitate.

Președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană.

Iar miercuri, președintele României, a participat la Paris, la invitația președintelui Franței, Emmanuel Macron, la o reuniune informală privind situația de securitate din Sahel.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite