Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Grindeanu: Zilele următoare voi aprofunda analiza acestor două bugete. Sunt îngrijorat

14 februarie 2017, 09:10

Bugetul pe anul în curs este riscant şi problematic, avertizează preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului şi-a prezentat observaţiile şi a cerut explicaţii premierului Sorin Grindeanu şi ministrului Finanţelor, cu care a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni.

În opinia lui Klaus Iohannis, există riscul ca ţinta de deficit de 3% să fie depaşită, din cauza estimărilor nerealiste. Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale au fost adoptate de Parlament şi sunt acum pe masa preşedintelui, pentru promulgare. Şeful statului spune că va lua o decizie în zilele următoare, după ce va face o analiză aprofundată cu consilierii săi.

Bugetul aprobat de Parlament nu poate intra în vigoare fără semnătură preşedintelui.  Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că preşedintele nu vrea decât să amâne aplicarea măsurilor promise de ei în campania electorală.

Preşedintele Klaus Iohannis:

Bugetul este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care după părerea mea sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%, nu putem să nu vedem că avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la asa numitele credite de angajament, sunt credite prevazute în sume de 54 de miliarde care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

– toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu

– în zilele următoare împreună cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor două bugete. Vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de premier şi ministrul de Finanţe, dar per ansamblu sunt îngrijorat.

– discuţia de astăzi a fost strict pe buget

–  (despre o nouă propunere la conducerea Ministerului Justiției) Nu am discutat aceste aspecte. Sper într-o propunere foarte serioasă.

– deocamdată mingea este la coaliţia de guvernare

– oamenii care protestează spune ce cred ei, politicienii noştri ar face bine să asculte și să tragă niște concluzii. Și-au pierdut încrederea în Guvern, și-au pierdut încrederea în PSD și acest lucru îl spun ei foarte clar în piață, iar cine are urechi să audă

–  (despre protestul de la Cotroceni) am înţeles mesajul lor, nu voi demisiona

– Rezolvarea trebuie să fie căutată și găsită de cei care au creat problema. Problema a fost creată prin felul în care Guvernul a încercat să legifereze în domeniul Justiției. Un demers care, evident, a fost susținut de PSD și atunci tot PSD-ul trebuie să vină cu soluțiile.

– Acest referendum este necesar, de aceea am început demersul. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare.

– mediator înseamna inclusiv că atunci când cineva face un pas greşit să-i atrag atenţia că a făcut un pas greşit.

Discuţia are loc în contextul în care estimările guvernului în privinţa creşterii economice sau deficitului bugetar sunt considerate prea optimiste de unele instituţii, cum ar fi Comisia Europeană.

Specialiştii de la Bruxelles cred că Guvernul de la Bucureşti va avea în acest an un deficit de peste 3 la sută din PIB. Analiştii cred că Executivul va fi nevoit să crească taxe ori să taie din investiţii.

Comisia Europeană şi-a revizuit prognoza pentru România: Deficitul ar urma să ajungă la 3,6 din PIB

Estimări economice tot mai pesimiste pentru România. Comisia Europeană anticipează un deficit de 3,6 din PIB şi o creştere de puţin peste 4 procente. Analiştii cred că Guvernul va fi nevoit să crească taxe ori să taie din investiţii în aceste condiţii.

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni prim-ministrului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care îl invită, marţi, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni

„Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marți, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni”, se arată în scrisoarea transmisă premierului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Iohannis: Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte