Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, a spus, miercuri, președintele României. Klaus Iohannis a făcut declarații la finalul Summitul şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei care se desfășoară la Reykjavik, Islanda.
"Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate. Trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este, evident, salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate." - aceasta este opinia președintelui Klaus Iohannis referitoare la revendicările cadrelor didactice și greva anunțată de sindicate pentru data de 22 mai.
Șeful statului a adăugat că "această chestiune e artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile Educației", unde "chestiunile salariale nu apar" și că "salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare". "O să insist pe această chestiune, ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului", a mai spus șeful statului.
Însă "dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur, este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut".
Declarații Klaus Iohannis:
- se recunoaște la nivelul de lideri că avem cu toții dreptul la un mediu curat, sănătos, e un pas înainte.
-am adoptat și declarația de înființare a unui registru al daunelor Rusiei împotriva Ucrainei. Un prim pas pentru o structură care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război. Obiectivul - aducerea în fața instanței a persoanelor responsabile de crime de agresiune.
- agenda de dezbateri a Consiliului trebuie adaptată cu teme de interes pentru europeni
- este esențial să acționăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate aceste fenomene care atentează la drepturile omului, la valorile și principiile democratice
Întrebări și răspunsuri:
- (n.r., întrebare despre greva anunțată de sindicatele din învățământ și revendicările cadrelor didactice) Prima chestiune - solicitările dascălilor pentru măriri salariale: după părerea mea, sunt îndreptățite. În condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare, este clar că aici vorbim de o reașezare. Dar, în realitate, avem nevoie de mult mai mult. Și am spus aceste lucruri de foarte multe ori, în timp ce lucram la proiectul "România educată". Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate. Trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este, evident, salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate. Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, e artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile Educației. În Legile Educației, chestiunile salariale nu apar. Ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune, ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului. Dac aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur, este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România. Și aici trebuie să avem grijă dacă vrem într-adevăr un sistem foarte peformant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim.
- (n.r., întrebare legată de rotativa guvernamentală și negocierile dintre partidele coaliției) Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face Coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide. Nu este o negociere la care trebuie să participe Președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa numită rotație, adică prin miniștri să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți.