Klaus Iohannis: Bugetul, trimis Parlamentului cu o întârziere de 3 luni, așa că să nu mai țipe PSD-ul la televizor că cineva le întârzie bugetul. Legea bugetului asigurărilor sociale, promulgată

"După ce a întârziat inadmisibil de mult, guvernul PSD-ist nu a fost capabil nici măcar să vină cu un buget realist, axat pe realitățile României", a subliniat președintele Klaus Iohannis, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni. Șeful statului a decis să promulge legea bugetului asigurărilor sociale de stat. "Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD-ului", a declarat Klaus Iohannis.

11 Martie 2019, 17:09 (actualizat 11 Martie 2019, 17:47) |
Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Românii au tot dreptul să știe cum stau lucrurile în realitate cu bugetul țării. Deși avea obligația legală să finalizeze și să trimită bugetul în Parlament cel târziu până în data de 15 noiembrie anul trecut, Guvernul PSD nu a fost în stare să facă asta. Bugetul a fost trimis Parlamentului abia în februarie, cu o întârziere de 3 luni, așa că să nu mai țipe PSD-ul la televizor că cineva le întârzie bugetul", a arătat Klaus Iohannis în debutul declarației de la Palatul Cotroceni.

"Declarațiile mincinoase și fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidența: PSD-ul este unicul vinovat de situația în care ne găsim și de faptul că, la jumătatea lunii martie, nu avem buget. După ce a întârziat inadmisibil de mult, guvernul PSD-ist nu a fost capabil nici măcar să vină cu un buget realist, axat pe prioritățile României, ci a propus ceea ce am numit bugetul rușinii naționale. E drept că este un buget foarte bun - pentru creșterea prosperității PSD-ului, dar nu a României", a remarcat șeful statului.

"Veniturile bugetului de stat sunt supraevaluate și incerte, în timp ce cheltuielile arată o preocupare vădită pentru finanțarea partidului și a clientelei sale, vorbesc, desigur, de partidul PSD, și nu pentru asigurarea bunei funcționări a statului, în beneficiul cetățeanului. Sunt acestea doar câteva din motivele pentru care am retrimis bugetul în Parlament. Mă adresez încă o dată tuturor parlamentarilor: Tratați cu toată seriozitatea reexaminarea legii bugetului de stat! Corectați lucrurile până nu e prea târziu! Faceți un buget realist, pentru dezvoltarea țării, nu pentru bunăstarea PSD!", a transmis Klaus Iohannis.

"Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD"

Șeful statului a subliniat că astăzi era ultima zi a termenului de promulgare pentru legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 și, pentru ca pensionarii să nu fie afectați, a decis să promulge actul normativ.

"Deși nu știm ce va face guvernul cu legea plafoanelor, lege declarată neconstituțională – atât de prost a lucrat PSD -, apoi ce va face Parlamentul cu legea bugetului de stat pe anul 2019, am decis, deci, să promulg Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenței și indiferenței PSD. Dacă legea nu ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi direct afectați, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi sociale, cum ar fi, de exemplu, biletele de tratament balnear".

Klaus Iohannis s-a adresat direct guvernanților și parlamentarilor. "Asigurați-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget! Asigurați-vă că finanțarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate și aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârșitul anului în curs", a fost mesajul său.

Potrivit calculelor președintelui, lipsesc aproximativ 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe 2019.

În acest context, Klaus Iohannis a ținut să atragă atenția că "practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reușesc să convingă pe nimeni" și că "practica recentă a guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este un alt mod PSD-ist de a vinde oamenilor iluzii".

"Creșterea pensiilor ar fi trebuit și ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflației și creșterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Deci, repet ca să se înțeleagă bine. Pensiile se puteau crește mult mai repede decât așa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie", a remarcat șeful statului. Același lucru ar fi fost valabil și pentru majorarea alocațiilor copiilor de la 1 martie.

"PSD a uitat un principiu de bază al democrației – când guvernezi, o faci în primul rând pentru țară, nu pentru tine!"

"Guvernarea PSD a eșuat, iar cei care vor plăti pentru a acoperi dezastrul produs sunt, din păcate, cetățenii. Tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, vor fi cele mai afectate de spirala creșterii prețurilor, de inflația galopantă, de lipsa investițiilor în sănătate. Din cauza PSD, dezvoltarea României din ultimii ani a rămas mult în urmă. Și rezultatele se văd. Este culmea eșecului să nu reușești să aduci dezvoltare prin investiții majore în spitale, autostrăzi, în școli, într-o perioadă în care economia crește și oportunități există. PSD a uitat un principiu de bază al democrației – când guvernezi, o faci în primul rând pentru țară, nu pentru tine! Dacă nu este capabil să respecte acest principiu, și dovedește în fiecare zi că nu este, să plece de la guvernare!", a conchis Klaus Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 6°C 7°C
CLUJ 2°C 5°C
CONSTANTA 7°C 9°C
CRAIOVA 5°C 10°C
BRASOV 3°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI