Klaus Iohannis: Brexit-ul va produce o diminuare a bugetului UE. O alocare națională un pic crescută este o soluție potrivită pentru această problemă

11 septembrie 2018, 13:51

Președintele Klaus Iohannis a declarat că a avut discuții foarte bune cu prim-ministrul Slovaciei iar temele abordate au fost: relațiile bilaterale româno-slovace, viitoarea Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene, viitorul Europei, retragerea Marii Britanii din Uniune și extinderea Uniunii Europene, securitatea europeană, NATO și Summitul celor Trei Mări, care se va desfășura la începutul săptămânii viitoare în București.

Președintele României a subliniat faptul că  relațiile dintre România și Slovacia sunt excelente, iar comunitatea românească din Slovacia și cea slovacă din România sunt foarte bine integrate.

Aceste relații sunt foarte bune în plan politic, sunt foarte bune și în creștere în plan economic, dar o mențiune specială am ținut să fac, aceste relații se datorează într-o măsură semnificativă și comunităților, respectiv comunitatea românească din Slovacia, care este foarte bine primită și foarte bine integrată și comunității slovace din România care, de asemenea, este foarte bine integrată, a spus Klaus Iohannis.

Un alt subiect abordat a fost Brexit-ul, față de care România și Slovacia au abordări similare/

Am discutat un pic mai mult despre Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. În acest context am abordat Brexit-ul, am abordat felul în care vom discuta următorul buget al Uniunii, am discutat despre nevoia de consolidare a proiectului european și am găsit împreună că avem o abordare similară față de toate aceste chestiuni. În context, am evidențiat importanța Summitului pe care îl vom organiza anul viitor, la Sibiu, un summit destinat viitorului Uniunii Europene și sunt convins că vom găsi cele mai bune abordări pentru acel Summit.

Este o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană, euroscepticismul este în creștere, Brexit-ul bate la ușă și cred că trebuie să redăm europenilor sentimentul de siguranță și de bun-mers al Uniunii. Pentru asta este, evident, nevoie să lucrăm în foarte multe planuri. Și, împreună cu domnul prim-ministru, am găsit aici o cale comună interesantă, prin faptul că România va prezida Consiliul Uniunii, iar Slovacia va prezida mai multe formate, de exemplu, OCDE-ul va fi prezidat și am primit, cu mulțumiri, suportul domnului prim-ministru pentru ca România să devină membră. Aceste formate ne vor permite în cursul anului viitor armonizări suplimentare în foarte multe dosare. Unul dintre dosarele mai complicate se referă la bugetul viitor al Uniunii. Aici am căzut de acord că foarte multe sectoare trebuie să fie finanțate în continuare corespunzător, de exemplu, coeziunea și agricultura. Pe de altă parte, sunt sectoare noi care trebuie finanțate și trebuie să ținem cont și de faptul că Brexit-ul va produce o diminuare a bugetului. Suntem de părere că o alocare națională un pic crescută este o soluție potrivită pentru această problemă. Aceasta este și poziția pe care România a avut-o în cadrul negocierilor de până acum, a spus Iohannis, la conferinţa comună cu premierul slovac, Peter Pellegrini.

El a arătat că în ceea ce priveşte negocierea pe Brexit a căzut de acord cu premierul slovac că aceasta se va face într-un mod profesionist de către echipa de negociatori stabilită de UE 27. „Vom lăsa echipa să negocieze mai departe, cu speranţa unei finalizări rapide, până la sfârşitul acestui an”, a adăugat Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite