Klaus Iohannis: BNR trebuie să fie independentă. BNR-ul nu trebuie să facă politica guvernamentală

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, că BNR trebuie să rămână o instituţie independentă din punct de vedere politic, aceasta fiind o condiţionalitate impusă de Uniunea Europeană.

26 Aprilie 2018, 19:14 (actualizat 26 Aprilie 2018, 20:43) |
Klaus Iohannis: BNR trebuie să fie independentă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis intervine din nou în scandalul legat de BNR şi subliniază că această instituţie trebuie să fie independentă şi că nu este resonsabilă de politica guvernamentală.

Pe de altă parte, șeful statului a admis că executivul şi Banca Națională ar trebui să își armonizeze politicile. În acest sens, preşedintele a avut ieri o întâlnire cu reprezentanţii BNR, iar mâine va discuta cu membrii ai Guvernului.

Klaus Iohannis: Dacă observăm declarațiile făcute și de membri ai Guvernului, și de nemembri ai Guvernului, la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendință accentuată în rândul PSD-ului de a arunca vina pentru inflație și pentru creșterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în același timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei. Și, dacă veni vorba de BNR: eu cred că trebuie să înțeleagă toată lumea, inclusiv PDS-ul, Guvernul, președintele Camerei s.a.m.d că cea mai importantă calitate a BNR-ului este independența. Și asta nu fiindcă eu vreau așa sau fiindcă, vezi Doamne, e scris în vreo lege că - mai nou, legile se schimbă după bunul plac al PSD-ului. Nu. Este condiție esențială de membru în UE: BNR trebuie să fie independentă. BNR-ul nu trebuie să facă politica guvernamentală. Dar, pe de altă parte - și acest lucru le-am scris și în comunicat - este evident că trebuie să vorbească împreună și să încerce, în măsura independenței fiecăruia să armonizeze politicile în interesul României. Aceste lucruri le-am spus și le-am discutat și cu reprezentanții BNR, aceste chestiuni vreau să le transmit și Guvernului. Că la ministrul Finanțelor nu există dorința de mediere, îl privește. Nu despre el este vorba în propoziție.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 4°C 6°C
CONSTANTA 9°C 10°C
CRAIOVA 8°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI