Iohannis: Avem legi pe domeniul securității naționale făcute la începutul anilor '90. Lucrurile trebuie adaptate. Primul draft nu e destinat publicului larg. Cineva, știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. Reacții

Proiectele de legi privind securitatea națională sunt doar un draft și nu erau destinate publicului. Este prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după ce controversatele propuneri au ajuns în presă și au stârnit critici din partea societății civile și din partea asociațiilor de magistrați. Șeful statului susține că se va asigura că legile nu vor conține prevederi abuzive. Trimite însă și un avertisment voalat: transmiterea lor în spațiul public în această fază este o eroare majoră, iar autorul este cunoscut.

07 Iunie 2022, 13:54 (actualizat 07 Iunie 2022, 21:48) Știrile TVR |
Modificările legilor securtății, un draft
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor '90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățeanului, însă, în timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect - câte un proiect pe aceste legi. Acuma ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu este destinat publicului larg, este un prim draft, care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament", a declarat Klaus Iohannis marți, la Buzău.

"Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modificate. Vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi corectate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic așa, self-evidente, nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva", a adăugat șeful statului.

"Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate, eronată este și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, acum am trecut de această fază. Personal, mă voi îngriji ca, acolo unde draftul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor, pentru a putea fi corectate. Deci este un demers natural și, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securității naționale o legislație modernă, care răspunde întrebărilor care vin și din societate, și din domeniul instituțiilor de forță", a mai precizat Iohannis.

Președintele a refuzat să dea exemple de prevederi care nu ar trebui să se regăsească în forma finală, pentru a nu alimenta speculațiile publice.

VEZI și Proiect: Puteri sporite pentru serviciile secrete - angajați anchetați de procurori desemnați special, Parlamentul scos din procedura de demitere a directorului. Critici ale organizațiilor neguvernamentale

Întrebat de jurnalista Știrile TVR Diana Dumitrașcu dacă el consideră că mandatul șefilor de servicii ar trebui să fie limitat prin lege, președintele a subliniat: "Este o discuție care se poartă. Și, în final, când vom avea proiectele în forma în care sunt prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunț acuma, înainte să avem aceste discuții".

VEZI și Modificări la legile siguranței naționale: Asociațiile de magistrați ar putea sesiza CE și CJUE, dacă vor fi adoptate în forma actuală

Nici liderul PSD, care este președinte al Camerei Deputaților, nu vrea să discute fondul controversatelor propuneri. Proiectele nu au fost asumate oficial de nicio instituție a statului român, dar Marcel Ciolacu spune că se afla deja în circuitul de avizare între ministere.

În coaliție nu vor fi discutate decât în forma aprobată de guvern.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: "Nu am eu de unde să știu, președintele Camerei, cum va aviza domnul Grindeanu sau domnul Lucian Bode un proiect de lege. (...) Eram din circuitul de avizare. Nu au fost discutate detaliat, nu au fost detaliate niciodată aceste legi și nici discutate în coaliția de guvernare".

În schimb, USR acuză coaliția de guvernare că oferă serviciilor pârghii de control asupra societății - de la instituții ale statului și politicieni, până la presă și justiție. Parlamentarii USR au mai multe propuneri care să consolideze controlul civil prin reorganizarea comisiilor parlamentare sau crearea unui organism care să reprezinte cetățeanul în relația cu serviciile secrete.

Cătălin Drulă, preşedintele USR: "Serviciile secrete nu au voie să fie deasupra legii. (...) Am văzut că nimeni nu și-a asumat acest pachet de legi, care este o trădare a libertății pentru care românii au luptat și au murit în 1989. Și n-avem voie să ne uităm impasibili la subordonarea totală a României față de serviciile secrete".

Pachetul de modificare a legilor privind siguranța națională conține mai multe prevederi controversate: obligarea civililor să colaboreze cu serviciile la cererea acestora, anchetarea ofițerilor doar cu acordul șefului de serviciu și de către procurori speciali, scoaterea procurorilor din procedura de acordare a mandatelor de siguranță națională sau posibilitatea ca președintele României să aibă ultimul cuvânt în CSAT, dacă nu există consens asupra unei decizii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 31°C
IASI 28°C 29°C
CLUJ 29°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 30°C 27°C
BRASOV 28°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI