Klaus Iohannis: Am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare. Voi merge la şedințele de Guvern. Răspunsul premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat "o dorinţă de colaborare" din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.

18 Decembrie 2018, 09:49 (actualizat 18 Decembrie 2018, 13:55) |
Klaus Iohannis, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În privința preluării președinției Consiliului UE, Klaus Iohannis a spus că suntem pregătiți și vom arăta că putem să exercitam o președinție bună a Consiliului UE.

Președintele a spus că a solicitat agenda ședințelor de guvern pentru că deși suntem pregătiți trebuie să vedem lucrurile un pic un în perspectivă pentru că nu este un lucru ușor.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că a constatat din partea de doamnei prim-ministru o dorință de colaborare.

Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern", a precizat Klaus Iohannis, la Viena, unde participă la Forumul la nivel înalt Europa-Africa.

Despre o ordonanța pentru modificarea legilor Justiției, președintele crede că ar fi o eroare gravă pentru România.

Demersul PSD de a face o plângere pentru înaltă trădare împotriva sa este unul politicianist, sortit eșecului, este de părere președintele.

El a explicat că pentru înaltă trădare procedura este foarte complicată în Parlament și nu are niciun suport.

Răspunsul premierului, Viorica Dăncilă

Prim-ministrul României a reacționat la declarațiile președintelui țării, Klaus Iohannis și a răspuns printr-un comunicat: Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Viorica Dăncilă îi trasmite președintelui Iohannis că, agenda de lucru a ședințelor Guvernului este publică și poate fi consultată de președinte pe site-ul Executivului.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană."

Prim-ministrul dă asigurări că are toată deschiderea față de intenția președintelui de a participa la ședințele de Guvern în cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice. Viorica Dăncilă îi trasmite președintelui Klaus Iohannis că în "alte situații" va fi invitat la ședințe dacă va considera necesară prezența sa.

"În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern.  De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei ”alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României (”Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (...) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră. În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI