Klaus Iohannis: Alegerile trebuie să aibă loc la termen. Fără alegeri, după 20 decembrie, parlamentarii nu pot vota legi organice. Ar fi catastrofal pentru România

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a doua în ultimele trei zile.

21 Octombrie 2020, 17:02 (actualizat 21 Octombrie 2020, 22:13) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, declaratii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, adică pe 6 decembrie.

Șeful statului a subliniat că e important ca România să aibă un Parlament funcțional, într-o perioadă care se anunță grea, iar pandemia nu se va termina în martie, anul viitor, cum spun cei care susțin amânarea alegerilor:  „Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență: actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit – mă tem – nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor.”

Președintele a explicat că mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie și, fără alegeri, actualii parlamentari nu vor mai putea vota legi organice: „Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert: mandatul Parlamentului se termină în 20 decembrie, după această dată dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii ar mai putea vota legi simple, nu și legi organice. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea.”

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

 • Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare.
 • Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja conform legii de câteva luni.
 • Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistență ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor, în ciuda situației epidemiologice actuale, și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals!
 • Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou legislativ reprezentativ și legitimat prin votul cetățenilor.
 • Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe șanse peste câteva luni.
 • Alegerile trebuie să aibă loc la termen. Este fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă și un Guvern susținut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.
 • Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor.
 • Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, așa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă!
 • Actuala majoritate pesedistă a întârziat și chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.
 • Și pentru a vedea nivelul de toxicitate atins de această majoritate să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri, când celebrul autor al ordonanței 13, Florin Iordache, a fost votat în Parlamentul României în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
 • După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic.
 • Pesediștii găsesc mereu o cale să își recompenseze servanții care au slujit cu obediență interesele obscure de partid, oferindu-le funcții plătite generos din banii publici.
 • Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni.
 • Sfidarea pesediștilor la adresa românilor este intolerabilă și lucrurile nu mai pot continua așa.
 • Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență.
 • Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit, mă tem, nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor.
 • Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate.
 • Un lucru este cert: mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie.
 • După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu și legi organice, care sunt extrem de importante.
 • Ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea, să nu avem Parlament funcțional.
 • Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline.
 • În urmă cu aproximativ o lună, s-a desfășurat pentru prima dată în țara noastră un scrutin electoral în condițiile fără precedent provocate de pandemie:  alegerile locale.
 • A fost o premieră nedorită de nimeni, un proces care a avut loc în condiții de siguranță sanitară sporite.
 • Autoritățile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus.
 • Avem  experiența acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente și să îmbunătățim organizarea votului pentru alegerile parlamentare.
 • Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb, campania electorală care îl precedă implică o atenție sporită, multă prudență și necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfășurare.
 • Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanților la riscul contaminării.
 • Spre deosebire de anii trecuți, astăzi avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală, fapt care permite partidelor și candidaților să își promoveze proiectele în mediul on-line, precum și prin intermediul dumneavoastră, al presei scrise, radio și TV.
 • În mod firesc, sunt preferabile și mult mai sigure pentru toți evenimentele de campanie organizate în spațiul virtual, decât cele clasice.
 • Le recomand candidaților să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din "ușă în ușă".
 • Este evident că nu mai poate fi vorba în acest an de mari adunări populare, de mitinguri de susținere și solicit autorităților responsabile să fie mult mai vigilente în a nu permite sub nicio formă încălcarea regulilor în vigoare.
 • Orice abatere va trebui aspru și rapid sancționată.
 • Sunt convins că, dacă se respectă cu strictețe toate normele sanitare prevăzute, vom putea avea o viață democratică activă, chiar și în aceste condiții cu totul speciale, generate de pandemie.

Răspunsuri la întrebările jurnalistilor

- Despre eventuala carantinare: Propunerea de carantinare trebuie să vină de la experţi, de la specialişti. Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi, însă ştiţi că am avut situaţii în care localităţi au fost carantinate şi cu efecte destul de bune. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului.

Despre alegerea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, disputa PNL - USR PLUS: Nu cred că va fi afectată relația PNL- USR PLUS. Această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât încearcă să caute vinovați in loc să caute soluții. Ar fi ciudat dacă s-ar certa, in definitiv aici a câștigat majoritatea toxică pesedistă.

Despre disputa in care apare fiul lui Joe Biden: Nu am nicio informație despre acest personaj.

- Despre bâlbâiala privind deciziile la București și in alte orașe (pelerinajul de la Iași) - de ce s-a derogat președintele de răspundere, și nu s-a implicat ca decident, cum a procedat la începutul pandemiei: Am rămas destul de decident. Unele autorități s-au bâlbâit. Autoritățile trebuie să-și intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate. Principiul subsidiarității este un principiu valoros in democrațiile consolidate. Unele autorități locale mai au de învățat și vor învăța.

- Dacă va susține organizarea alegerilor, indiferent de numărul de cazuri de infectare: Este foarte important să organizăm alegerile, in condiții speciale de pandemie si cu respectarea strictă a normelor impuse.

- Despre traseismul politic: Un  mandat imperativ nu cred că vrea să impună cineva în România. Dacă ajungem să decid și eu ce vom scrie într-o nouă Constituție, voi insista să scriem ceva despre interzicerea traseismului.

- Dacă activitatea guvernului va fi afectată pentru că miniștrii sunt împlicați în campanie, ei candidând, cu două excepții: Pentru guvernanți vine o perioadă mai dificilă. Mie mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui guvern să fie parlamentari. Altfel ajungem la un guvern de esență tehnică. În mod uzual, și asta nu doar la noi, și in tări cu democrații consolidate, majoritatea membrilor guvernului sunt și parlamentari.

- Faptul că nu există conferințe de presă din partea autorităților care au toate datele despre pandemie: Vă dau dreptate. Cu siguranță vor învăța pe parcurs si autoritățile care răspund de aceste probleme să fie mai deschise față de media. Pot să recomand cu căldură autorităților să se adreseze mai frecvent si mai deschis opiniei publice.

- Despre zero infecții nosocomiale. Ministrul Sănătății a anunțat că începe o anchetă în spitale: Am primit un material amplu despre felul cum se raportează infecțiile nosocomiale. Este o temă foarte importantă.

- Despre alegerea lui Florin Iordache. Dacă 10 liberali ieșeau din sală, ședința se amâna din lipsă de cvorum: Ar fi fost o variantă bună, nu știu de ce nu au făcut-o. Președintele nu poate să dea teme parlamentarilor cum să acționeze. Nici nu am discutat cu PNL această speță, voi pune această întrebare.

- Medicii spun că nu vom mai putea să ținem pandemia sub control. Dacă ne permitem un scenariu de lockdown: În acest moment nu vorbim la nivel de stat despre un așa numit "lockdown". Căutăm soluții care permit îngrădirea  răspândirii  virusului. Este nevoie să găsim un fel de a continua, cu toate că avem această pandemie. A închide țara nu este o soluție. Închidem țara două săptămâni, apoi ce facem?

- Consecințele numirii lui Florin Iordache. Daca PNL și USR PLUS ar trebui să încerce să se sincronizeze pentru a corecta numirea: Dacă există o soluție constituțională, ea trebuie căutată și încercată.

- Problemele din sănătate sunt numeroase, deși ministrul Sănătății se deplasează în țară. Dacă ministrul Sănătății îsi face treaba corect: Nu estre treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor si in niciun caz în public. Este treaba premierului sau a partidului din care fac parte miniștrii. Ministrul Tătaru se străduiește foarte tare și să cunoască situația din teren, și să găsească soluții.

- Dacă USR va condiționa intrarea la guvernare de numirea altui premier: Nu comentez spusele unui politician. Toată această poveste se încadrează în povești de campanie.

Dacă Ludovic Orban rămâne prima variantă de premier: Da.

- Despre testarea în masă: România nu are capacitate pentru testare în număr foarte mare. Nu avem dotările, nu avem personalul pentru așa ceva. Nici nu este recomandat. Ce e recomandat este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Faptul că am ajuns la 37 de mii de teste pe zi este un lucru important, dacă ne gândim de unde am pornit.

Declarațiile președintelui vin în contextul unui nou record al infectărilor cu noul coronavirus. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.848 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2.

Potrivit bilanțului GCS, au fost raportate  69 de decese, iar la terapie intensivă sunt internate 766 de persoane.

Capitala și alte orașe sunt în scenariul roșu, cu un indice de 3  infectări  la mia de locuitori. Astfel, cursurile se desfășoară online, masca este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, iar restaurantele și sălile de teatru, de spectacol și cinematografele sunt închise.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI