Klaus Iohannis, aflat în vizită în Germania, a decorat-o pe Barbara Stamm, președinta Parlamentului Landului Bavaria

1 iunie 2018, 12:29

Cu acest prilej, președintele Iohannis a apreciat prietenia constantă arătată României și contribuţia deosebită avută la dezvoltarea relaţiilor româno-germane, pe multiple planuri. Iohannis a subliniat ataşamentul Barbarei Stamm  faţă de România,  ţară unde a efectuat peste 100 de vizite.

Discursul președintelui Klaus Iohannis:

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu din nou în inima Bavariei, alături de dumneavoastră, pentru un moment foarte special. Astăzi am plăcutul prilej de a onora activitatea desfășurată de doamna Barbara Stamm, Președinte al Parlamentului landului Bavaria.

Distinsă doamnă Barbara Stamm, atașamentului dumneavoastră față de România îi stau mărturie cele peste 100 de vizite pe care le-ați efectuat în țara noastră și numeroasele acțiuni și proiecte umanitare promovate în toate colțurile României, în special în județele Bihor, Botoșani, Iași, Ilfov, Neamț, Timiș și Tulcea.

Toate aceste proiecte au avut ca beneficiari mai ales copii, femei și tineri aflați în nevoie de asistență. Chiar dumneavoastră personal ați declarat, în anul 2000, că «v-ați pierdut inima în România». În 1990, când ați venit pentru prima oară în contact cu realitățile sociale deloc îmbucurătoare din România, ați ales să nu fiți indiferentă.

Din contră, v-ați implicat tot mai activ, atât prin dialogul foarte constructiv pe care l-ați avut constant la toate nivelurile politice și ale administrației centrale și locale, precum și prin proiectele derulate de Asociaţia «Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V», fondată la inițiativa dumneavoastră în 1991.

Totodată, v-ați distins ca un partener pe termen lung al României din poziția de Împuternicit al Guvernului bavarez pentru relaţia cu țara noastră, ca şi în calitate de Preşedinte al Fundaţiei România-Bavaria pentru Asistență Socială.

Meritele deosebite obținute în această activitate asiduă v-au fost recunoscute de autoritățile române încă din anul 2000, când vi s-a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Ofițer.

Doamnelor și domnilor, stimați invitați,

Doamna Barbara Stamm deține o solidă carieră politică, clădită cu eforturi proprii și susținute în cei aproape 50 de ani de când a decis să se implice în viața politică, devenind membră a Uniunii Creștin Sociale în 1969.

Fiind unul dintre cei mai populari politicieni bavarezi, doamna Stamm și-a pus amprenta hotărâtor asupra politicii de la nivelul landului, fiind supranumită «mama Landtag-ului bavarez».

Ceremonia de astăzi este cu atât mai relevantă cu cât se desfășoară în contextul unei triple aniversări: Centenarul României moderne, Centenarul republicii bavareze și Bicentenarul statului constituțional bavarez, de la adoptarea Constituției bavareze în 1818, ceea ce îmi oferă prilejul să amintesc că doamna Barbara Stamm este prima femeie Președinte din istoria de 200 de ani a Parlamentului Bavariei.

Activitatea politică impresionantă a doamnei Stamm s-a împletit constant și armonios cu cea socială, înfăptuind însăși esența activității politice, aceea de a fi în slujba cetățeanului și mai ales alături de cei vulnerabili.

Dăruirea cu care s-a dedicat acțiunilor sociale în Germania și peste hotare, perseverența, alături de consecvența cu care a respectat și promovat principiile și valorile creștin-sociale în acțiunile întreprinse în numeroasele calități oficiale deținute, o califică fără îndoială drept sursă de inspirație pentru tinerele generații de politicieni și nu numai.

Stimată doamnă Barbara Stamm,

În semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru prietenia constantă arătată României și pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea relațiilor româno-germane, pe multiple planuri, permiteți-mi să vă confer Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor, precum și să vă urez mult succes în tot ceea ce veți întreprinde în continuare!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite