Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor: BCE are instrumente necesare pentru a contracara aprecierea euro

Zona EURO
Zona EURO
27 ianuarie 2021, 15:04

„Asta este ceva ce, desigur, monitorizăm cu foarte multă atenţie. Este unul din factorii, dar nu factorul exclusiv, dar unul din factorii de care ţinem cont în evaluarea perspectivelor inflaţioniste”, a explicat Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Olandei.

După declaraţiile sale, care arată temerile persistente în rândul oficialilor BCE privind rata de schimb, euro şi-a extins declinul. Miercuri la prânz, euro s-a depreciat la 1,2126 dolari.

Moneda euro s-a apreciat cu aproape 9% faţă de dolar anul trecut, cel mai semnificativ avans anual din 2017, ceea ce pune presiune pe inflaţie, reducând preţurile de import. Inflaţia în zona euro este în teritoriu negativ, ceea ce poate afecta creşterea economică deoarece exporturile sunt mai puţin competitive.

Rata dobânzii la facilitatea de depozit, de minus 0,50%, ar putea fi redusă şi mai mult, dacă va fi necesar ca BCE să acţioneze faţă de aprecierea euro, a precizat Knot.

Acesta a apreciat „cu optimist moderat” perspectivele economice, în condiţiile în care primul semestru din 2021 este dominat de restricţii şi de mutaţii ale virusului, dar a declarat că din vară, când se va extinde vaccinarea, vor fi mai multe motive de optimism.

Perspectivele economice „depind semnificativ de succesul campaniei de vaccinare. Sunt încrezător”, a spus oficialul BCE.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite