„Kiss and ride”. Capitala testează un nou sistem de îmbarcare şi debarcare a elevilor la şcoală

20 ianuarie 2023, 19:30

Pe Aleea Parva Nr. 3, în Sectorul 6 al Capitalei, şoferii cunosc deja traseul. De două săptămâni, o parte din stradă a devenit cu sens unic, iar una dintre benzi e destinată îmbarcării şi debarcării elevilor care învață la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”.

Sistemul cunoscut drept „kiss and ride” presupune amenajarea unui culoar pe care mașinile pot sta în faţa şcolii atât cât e necesar pentru ca un copil să urce sau să coboare.

Smaranda Mirela Partenie, director Şcoala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Sector 6, Bucureşti: Vin şi din Bucureşti, şi din afara Bucureştiului. De ani de zile, cam de două ori pe an, solicit prin adrese scrise introducerea sensului unic prin faţa şcolii.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Apreciat sau contestat, sistemul a schimbat, totuși, ceva. Cei care locuiesc în blocurile din apropierea școlii spun că dimineața, cel puțin la ora la care copiii sunt aduși la școală, nu se mai aud claxoane de la mașinile părinților care până acum erau nervoși că nu aveau unde să parcheze pentru a-și putea lăsa copilul la școală.

În perioada următoare, un astfel de sistem va fi instalat şi în faţa Şcolii 279. În analiză sunt alte zece şcoli din sector.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: Pe metotodologia Ministerului Educaţiei, cu o simplă viză de flotant, oricine îşi poate aduce copilul în Bucureşti. Ei vin în special dinspre Chiajna, Bragadiru, Domneşti, Clinceni, Ciorogârla. Oamenii vor veni cu maşina. Copiii sunt deja înscrişi la şcoală, ei oricum vin cu maşina. Opţiunile pentru mine erau două, să nu facem nimic sau să facem ceva.

La sfârşitul anului trecut, Primăria Sectorului 2 a fost prima care implementat un astfel de sistem de tip „kiss and ride” la Şcoala Gimnazială 58.

La Cluj-Napoca, transportul pentru elevi funcționează din 2017. Elevii din clasele primare, din municipiu, dar şi cei din localităţile Floreşti şi Gilău, sunt aduşi la şcoală cu autobuzele şcolare.

Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj: La nivel de municipiu, avem 16 linii. E un traseu bine stabilit de comun acord cu şcolile şi la preluarea copiilor în fiecare autobuz este un poliţist care gestionează urcarea şi coborârea elevilor, inclusiv până la debarcarea în curtea şcolii.

Tot în Cluj-Napoca, elevii de gimnaziu şi cei de liceu benefciază şi ei de linii de transport dedicate, autobuze, troleibuze şi tramvaie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite