Kim Jong Un a propus închiderea centrului de teste atomice și invitarea unor experți americani

29 aprilie 2018, 12:01

Pașii simbolici de la linia de demarcație făcuți de liderii din Coreea de Nord și Coreea de Sud au consecințe în politica internațională. Toate detaliile sunt analizate în perspectiva intilnirii Trump – Kim, care ar urma să reseteze liniile strategice în privința testelor nucleare și balistice.

Președintele american a avut discuții telefonice cu omologul său de la Seul și cu premierul Japoniei.

De cealaltă parte, Phenianul anunță – prin intermediul președinției de la Seul, element neobișnuit – că va permite accesul jurnaliștilor la închiderea unui centru de teste nucleare din Coreea de Nord.

Yoon Young Chan, secretar de presă al preşedinţiei din Coreea de Sud: În timpul summit-ului intercoreean, liderul Kim Jong Un a spus că Phenianul va închide centrul de teste nucleare din nord în luna mai. Va prezenta  procesul transparent comunităţii internaţionale. Va invita experţi din SUA, Coreea de Sud şi jurnalişti.

Unii spun că închidem capacități care nu funcționează, dar veți vedea că sunt în stare foarte bună, i-ar fi spus Kim Jong Un președintelui sud coreean.

Donald Trump, preşedintele SUA: Cred că vom avea o întâlnire în următoarele 3 sau 4 săptămâni, va fi una foarte importantă. Denuclearizarea Peninsulei Coreene, a Coreei de Nord. Deci, să denuclearizăm.

Data și locul întâlnirii Trump – Kim sunt în curs de stabilire. Sunt luate în calcul 2 – 3 locuri.

Potrivt CBS News, în discuție ar fi Singapore și Mongolia, însă premierul singaporez a negat că țara sa ar fi primit vreo cerere în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite