Kievul schimbă denumirile staţiilor de metrou care amintesc de Rusia, inclusiv de Lev Tolstoi

Lev Tolstoi
Lev Tolstoi
11 mai 2022, 08:41

După cum a relatat Bucea Live pe canalul său Telegram, propunerea de schimbare vizează, pentru început, cinci staţii ale reţelei de metrou din capitala ucraineană, iar noile denumiri au fost deja alese.

Procedura de schimbare a denumirilor nu este încă oficială, rezultatele urmând să fie prezentate pentru ratificare consiliului local.

Astfel, primele modificări ar putea viza staţia „Ploşcea Lva Tolstoho”, referire la autorul romanului „Război şi pace”, care ar urma să fie redenumită „Vasîl Stus”, numele poetului, traducătorului şi criticului literar ucrainean disident care a murit în 1985 într-un lagăr de muncă sovietic pentru prizonieri politici.

Staţia „Brest”, care este şi numele unui oraş din Belarus, ar urma să fie redenumită „Bucea”, după numele oraşului ocupat de forţele ruse pe 31 martie şi eliberat pe 2 aprilie, unde au fost descoperite cadavrele a zeci de civili.

Staţia cunoscută anterior drept „Eroii Niprului”, o reminiscenţă istorică rusească, ar urma să se numească „Eroii Ucrainei”, iar staţia „Minsk”, denumită astfel în cinstea capitalei Belarusului, îşi va schimba numele în „Varşovia”, capitala Poloniei învecinate, care şi-a arătat clar sprijinul pentru guvernul de la Kiev şi a primit zeci de mii de refugiaţi ucraineni în timpul invaziei ruse.

În cele din urmă, staţia „Prietenia popoarelor” ar putea fi în curând redenumită „Zeiţa”.

După invazia rusă din 24 februarie, în multe din oraşele bombardate au fost iniţiate proceduri de schimbare a denumirilor străzilor, pieţelor şi chiar ale oraşelor ale căror nume amintesc de istoria comună care a unit Ucraina şi Rusia de-a lungul secolelor. Una din cele mai semnificative este schimbarea numelui oraşului Dnipropetrovsk, al patrulea oraş ca mărime, în Dnipro. Schimbarea numelui a fost aprobată de Radă (Camera deputaţilor) care a considerat-o o chestiune de „demnitate naţională, a renaşterii Ucrainei”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă