Kievul atenţionează asupra mişcărilor ruse la frontiera cu Republica Moldova

Kievul atenţionează asupra mişcărilor ruse la frontiera cu Republica Moldova
Kievul atenţionează asupra mişcărilor ruse la frontiera cu Republica Moldova
28 aprilie 2022, 13:31

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, forţele ruse şi-au înteţit în mod semnificativ ritmul atacurilor în estul Ucrainei. Moscova a comasat de asemenea forţe suplimentare lângă oraşul Izium, cu scopul aparent de a încercui forţele ucrainene în est.

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, o mare parte dintre lupte s-a concentrat în regiunile estice Lugansk şi Doneţk, care se află în parte sub controlul separatiştilor proruşi. La scurt timp de la declanşarea invaziei, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia recunoaşte independenţa acestor „republici populare” faţă de Kiev.

Guvernatorul Luganskului, Serhii Haidai, care este loial Kievului, a anunţat pe Telegram că s-au înregistrat distrugeri serioase în oraşele Lisiciansk şi Popasna. Patru persoane au fost ucise şi patru au fost rănite în atacuri ruse în regiunea Lugansk în ultima zi, a adăugat el. Armata rusă a lovit ţinte civile de zeci de ori, cu lovituri aeriene şi de artilerie, a mai spus Haidai.

CITIȚI ȘI > Cât de mare este riscul ca depozitul de armament de la Cobasna să fie aruncat în aer? Răspunsul unui expert în politici de securitate

Între timp, guvernul ucrainean urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din sud-vestul Ucrainei, după ce o serie de explozii au avut loc în regiunea separatistă prorusă Transnistria din Republica Moldova.

„Am considerat întotdeauna Transnistria un cap de pod care comportă unele riscuri pentru noi”, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski, miercuri seara, potrivit agenţiei de presă Unian.

Regiunea separatistă transnistreană se află aproape de portul ucrainean Odesa.

Podoliak a estimat numărul de soldaţi ruşi desfăşuraţi în Transnistria la 1.500-2.000. El a descris recentele explozii drept o provocare a Rusiei, pentru a fi utilizată ca pretext pentru o acţiune militară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite