Kievul acuză autorităţile proruse că demolează teatrul din Mariupol

Teatrul din Mariupol distrus / captura Youtube
Teatrul din Mariupol distrus / captura Youtube
23 decembrie 2022, 15:46

„Teatrul Dramatic din Mariupol nu mai există. Forţele de ocupaţie distrug urmele crimelor lor şi nu le pasă dacă este o clădire de patrimoniu cultural”, a scris ministrul culturii ucrainean, Oleksandr Tkacenko, pe canalul său Telegram.

Clădirea devenise un simbol al conflictului, precum şi al „războaielor împotriva culturii ucrainene pe care Rusia le poartă de secole”, a spus ministrul ucrainean, care a cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei.

El şi-a însoţit postarea cu un videoclip care arată un buldozer dărâmând un zid aflat încă în picioare deasupra unui morman de moloz, pe fundalul a ceea ce se presupune că sunt panouri cu portrete de scriitori ruşi, amplasate de autorităţile proruse pentru a ascunde rămăşiţele clădirii.

La rândul său, comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ, a afirmat că, prin acest gest, forţele de ocupaţie au distrus „ceea ce a fost cândva un monument arhitectural proeminent al oraşului şi locul în care sute de oameni au murit şi au supravieţuit în acelaşi timp”.

„Nu vom uita şi nu vom ierta niciodată”, a subliniat el pe canalul său Telegram.

Un consilier al fostului primar al lui Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a relatat prin acelaşi serviciu de mesagerie că autorităţile proruse au demolat deja jumătate din teatru.

„În două zile nu va mai exista nici măcar o amintire fizică”, a declarat el, citat de Agerpres.

Clădirea Teatrului Dramatic Regional din Doneţk, care a servit drept adăpost antibombe încă de la începutul invaziei ruse, a fost bombardată pe 16 martie, într-un atac în care se estimează că au fost ucişi peste 500 de civili.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite