Kievul a adus înapoi 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia

Copii ucraineni deportați în Rusia
Copii ucraineni deportați în Rusia
7 martie 2023, 07:25

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an. Rusia a spus că a evacuat persoane în mod voluntar
din Ucraina.

„La sfârşitul lunii februarie, biroul Comisarului pentru Drepturile Omului a primit o cerere de a ajuta la aducerea înapoi a unui copil care se afla pe teritoriul ocupat temporar de Rusia”, a declarat pe Telegram comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ.”În câteva zile, cu ajutorul şi munca personalului biroului, Saşko şi-a întâlnit bunica”, a adăugat Lubineţ. Nu au fost dezvăluit detalii despre operaţiune.

Cea mai mare parte a transferului de persoane a avut loc în primele luni ale războiului, înainte ca Ucraina să îşi înceapă contraofensiva majoră pentru a recâştiga teritoriile ocupate din est şi sud, la sfârşitul lunii august.

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până la acel moment au fost duse în Rusia 3,5 milioane de persoane, dintre care peste jumătate de milion de copii.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 464 de copii au murit până acum în război, aflat în cea de-a 13-a lună, în timp ce poliţia estimează că 356 sunt încă daţi dispăruţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite