Kiev: Bătăliile din est vor decide soarta Ucrainei. Orașele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk trebuie să reziste pentru ca rușii să nu controleze toată regiunea Luhansk. Tiruri infernale la Severodoneţk

Situația din Ucraina - 24 mai 2022
Situația din Ucraina - 24 mai 2022
24 mai 2022, 21:43

Armata rusă şi-a aruncat toate forţele în luptă pentru a finaliza încercuirea şi apoi cucerirea celor două oraşe, ceea ce i-ar permite să controleze întreaga regiune Luhansk, unul dintre obiectivele sale declarate în Donbas, relatase anterior Reuters.

„Observăm acum cea mai activă fază a agresiunii pe scară largă pe care Rusia a desfăşurat-o împotriva ţării noastre”, a declarat Motuzianik într-o conferinţă de presă transmisă de posturile de televiziune ucrainene.

„Situaţia pe frontul de est (în Donbas) este extrem de dificilă, pentru că soarta acestei ţări s-ar putea să fie decisă (acolo) chiar acum”, a subliniat reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării.

Forţele ucrainene opun rezistenţă de mai multe săptămâni trupelor ruse în acest sector, dar confruntându-se cu o intensificare a atacurilor care nu lasă nicio clădire intactă, par să întâmpine din ce în ce mai multe dificultăţi.

VEZI și Peste 80% dintre ucraineni se pronunță împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul păcii

„Inamicul îşi concentrează toate eforturile pe ofensiva care vizează încercuirea Severodoneţk şi Lisiceansk”, a declarat anterior guvernatorul regiunii Luhansk (partea controlată de ucraineni) Serhii Gaidai, care se află încă în regiune.

„Intensitatea tirurilor împotriva Severodoneţk a crescut considerabil, ei distrug oraşul”, a declarat el unui post de televiziune ucrainean, precizând că încă 15.000 de locuitori s-ar afla în continuare în acest oraş.

Un jurnalist de la Reuters care s-a deplasat la Bahmut, puţin mai la vest, a văzut şi auzit bombardamente intense de-a lungul autostrăzii care duce spre Lisiceansk.

Tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete multiple şi soldaţi ucraineni se îndreptau marţi spre liniile de front pentru a întări apărarea celor două oraşe.

VEZI și Rușii trec la următorul nivel și împing ideea constituirii unor baze militare în zonele ocupate din Ucraina. Pro-rușii din regiunea Kherson cer deja o astfel de bază în zonă

Marți seara, liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că luptele sunt în desfăşurare pentru controlul oraşului Lîman, un punct cheie în estul Ucrainei.

”Faza activă a eliberării oraşului Krasny Lîman (fosta denumire a oraşului Lîman) este în desfăşurare. Unităţile ruse şi miliţia populară (armata separatistă) au intrat în oraş”, a declarat Puşilin în cursul unei emisiuni pro-Kremlin difuzate pe Youtube. El a spus că aproximativ jumătate din localitate este deja sub control rus.

Deocamdată, armata rusă nu a făcut declaraţii şi AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Lîman este un important nod feroviar situat la nord-est de oraşul simbol Sloviansk, preluat de la separatiştii pro-ruşi de către Kiev în 2014, şi Kramatorsk, capitala regiunii Doneţk (est) aflată sub control ucrainean.

Mai la sud, în regiunea Doneţk, autorităţile ucrainene au anunţat, de asemenea, marţi, că au pierdut controlul asupra oraşului Svitlodarsk.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite