EXCLUSIVITATE

Kelemen Hunor: Pentru Schengen există doar criterii tehnice, nu politice. Din păcate, noi am acceptat că pentru noi există şi alte criterii. A fost o greşeală. E umilitor. Cineva vine: Am uitat să spun că nu te-ai fardat bine

Președintele UDMR și viceprim-ministrul Kelemen Hunor a vorbit marți seară, la TVR INFO, despre "jocul de politică internă" pe care premierul Olandei, Mark Rutte, îl face în privința României, în chestiunea Dosarului Schengen. "Pentru Schengen există doar criterii tehnice, nu criterii politice. Acest lucru îl ştie şi premierul Rutte", a subliniat Kelemen Hunor, care a catalogat drept "o greșeală" faptul că România a acceptat să fie invocate și alte tipuri de criterii pe lângă cele tehnice. "Și dacă în 2022, în această situație de nesiguranță, nu suntem nici măcar în stare să aducem 3 state în spațiul Schengen, atunci înseamnă că se pierde ideea de coerență, ideea solidarității", a atras atenția vicepremierul.

25 Octombrie 2022, 22:31 (actualizat 25 Octombrie 2022, 23:53) Știrile TVR |

"În primul rând, pentru Schengen există doar criterii tehnice, nu criterii politice. Acest lucru îl ştie şi premierul Rutte. Din păcate, noi am acceptat din 2011 că pentru noi există şi alte criterii. A fost o greşeală - indiferent cine a fost preşedintele, cine a fost premierul, cine a fost la guvernare şi ce coaliţie, nu trebuia să acceptăm de la bun început. Fiindcă nu există în acordul pentru Schengen alte criterii decât cele tehnice", a declarat, la TVR INFO, Kelemen Hunor.

"În 2011 exista un raport al Comisiei şi prima rezoluţie în Parlamentul European care spunea că România îndeplineşte criteriile tehnice. Şi s-au trezit unii: 'Da, dom'le, e adevărat, dar hai să mai vedem ce-i cu MCV-ul, cu statul de drept'. Şi tot aşa am mers până în 2022 şi, vă spun, este umilitor - când ştii că ai îndeplinit criteriile tehnice şi tot timpul vine cineva şi mai spune: 'Da, dom'le, dar uite, am uitat să spun că nu te-ai fardat bine, trebuia un pic altfel'. Deci asta este adevărul pur. Şi în 2011, şi în 2012, noi aveam îndeplinite aceste condiţii", a adăugat el.

"Acum, Mark Rutte face un joc de politică internă. Deși e foarte clar pentru toată lumea. Dar şi noi avem o problemă de politică internă", a ținut să remarce liderul UDMR.

"Dacă premierul Rutte are o problemă de politică internă, are o coaliţie foarte fragilă şi există în Parlament şi în societate o aversiune asupra celor care merg spre Occident, spre Olanda, nu e vorba doar de est-europeni, așa, în mare, asta este situația lor, şi noi avem o problemă internă cu Schengen-ul, fiindcă şi la noi, dacă creşte euroscepticismul, ceea ce eu nu doresc, vom avea o problemă. Deci fiecare are o problemă internă. Ori acceptăm că, dacă există criterii tehnice, atunci facem evaluare pentru toată lumea pe criterii tehnice, sau dacă nu, atunci fiecare are o problemă internă. Premierul olandez a făcut așa - nu a trimis om în echipa tehnică (de evaluare n.r.) și a lăsat acolo un spațiu de manevră, să vedem... El zice, mai vedem și noi. După aceea, a spus MCV-ul. MCV-ul eu cred că va fi ridicat şi trebuie să fie ridicat fiindcă toate aşteptările au fost îndeplinite şi toate înţelegerile au fost respectate. Dar a lăsat și chestia asta, cine știe... Și a treia chestiune, dacă și raportul tehnic, și MCV-ul merge, atunci să spunem, domnule, Parlamentul nu are din punct de vedere juridic nimic de decis, dar din punct de vedere politic, dacă o mare majoritate a spus nu, eu, om democrat, cum să merg împotriva Parlamentului? (...) Eu cred că putem să-l convingem pe premierul Rutte, şi aici vorbesc în primul rând de cei care fac diplomaţie şi au posibilitatea de a discuta permanent cu premierul Rutte şi cu diplomaţii din Olanda, să-i convingem pe toţi că da, România merită să intre în spaţiul Schengen, fiindcă îndeplinim toate criteriile", a declarat Kelemen Hunor.

În opinia sa, în acest moment, Uniunea Europeană are nevoie de o poveste de succes.

"Și dacă în 2022, în această situație de nesiguranță, nu suntem nici măcar în stare să aducem 3 state în spațiul Schengen, atunci înseamnă că se pierde ideea de coerență, ideea solidarității și mai ales ideea că ai făcut treaba și tot nu ești acceptat în spațiul Schengen", a atras atenția liderul UDMR.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI