Kelemen Hunor, la TVR: Nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. „Nu putem să fim luați așa, (…) să părem că am lucrat degeaba, că am fost pur și simplu ‘idioții utili’ ai nu știu cui”

5 martie 2019, 21:16

„Noi, când am susținut acele modificări la organizarea sistemului judiciar și la cariera profesională a magistraților prin care cele două cariere – procurorilor și judecătorilor – au fost separate, am susținut un principiu sănătos, am susținut o idee bună, și am făcut cu toată convingerea un an, un an și jumătate, aproape 2 ani, cât a durat toată povestea asta la Cameră, la Senat, s-a întors după fel de fel de contestații, ministrul Justiției nu a venit în Parlament, nu a avut nicio poziție, a spus ‘domnule, Parlamentul legiferează, ministerul nu se bagă, e treaba voastră, în Parlament‘. Ca să ne trezim acum 3 săptămâni că, brusc, Ministerul Justiției și Guvernul legiferează și întoarce tot ce am făcut noi – deci, separarea magistraților, cariera magistraților, inclusiv tot ce se întâmplă în CSM, Secția de procurori, Secția de judecători, vechimea de 18 ani șamd. nu mai e așa cum am știut că e, deci principiul nu mai este valabil, brusc domnul Toader legiferează în locul Parlamentului. Ca să vedem astăzi că, de fapt, iarăși a fost schimbată Ordonanța 7, a fost repusă în varianta inițială și vorbesc doar de acest aspect, nu vorbesc de celelalte aspecte”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la TVR.

„Nu putem să fim luați, așa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, că am lucrat degeaba, că am fost pur și simplu idioții utili ai nu știu cui, ca să mă exprim extrem de dur. (…) Ordonanța pe justiție nu este rațională și uite dovada – au dat o altă ordonanță de urgență, prin care au modificat ordonanța de acum 3 săptămâni, o ordonanță de urgență. De aceea nu vom susține pe domnul Toader de data aceasta”, a motivat Hunor.

„E o moțiune simplă, este posibilitatea Parlamentului de a controla activitatea unui ministru din executiv. Colegii mei mâine dimineață vor avea o ședință de grup, dar nu vom susține pe domnul Toader în aceste condiții”, a adăugat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a ținut să sublinieze că în moțiunea simplă sunt foarte multe chestiuni cu care el nu este de acord. „Dar, în ceea ce privește ordonanța de urgență, nu avem niciun argument rațional și, mai ales după aceste schimbări, aceste modificări de la o zi la alta, pur și simplu nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar. Acest lucru nu înseamnă altceva decât, în ceea ce privește Ordonanța 7 și tot ce s-a întâmplat legat de Ordonanța 7, nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot”, a reiterat Kelemen Hunor.

Referitor la Ordonanța 114, Kelemen Hunor a arătat că UDMR a depus mai multe amendamente la Senat, care nu au fost dezbătute pentru că proiectul de aprobare a trecut prin aprobare tacită. UDMR va depune amendamente și la Camera Deputaților. „Sunt convins că lucrurile vor fi schimbate, cel puțin în ceea ce privește taxa bancară – trebuie redusă la nivel cum e în Uniunea Europeană, în câteva state, fiindcă există o astfel de taxă, dar nu poți să dai la un nivel atât de mare și brusc, de la o zi la alta. Sigur că se va schimba și acea taxă de 2% în sistemul energetic, fiindcă nu este sustenabilă pe termen mediu, pe termen lung tot ce înseamnă infrastructura energetică devine vulnerabilă și cu un risc uriaș, fiindcă nu vor fi investiții și, oricum, aceste taxe vor fi plătite de cetățeni, de consumatori, și nu este util așa ceva”, a declarat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat totodată că este convins că vor mai fi modificări și în ceea ce privește pilonul II de pensii.

Intervenția integrală, în secțiunea VIDEO

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite