Keanu Reeves, actorul care „s-a luptat” pentru ca tehnologia să nu învingă nici măcar în filmele sale – „Un tânăr mi-a replicat: Cui îi pasă dacă e real sau nu?”

Keanu Reeves
Keanu Reeves
7 martie 2023, 11:25

„Încercam la un moment dat să explic intriga din Matrix unui adolescent de 15 ani și faptul că personajul pe care îl jucam lupta cu adevărat pentru ceea ce era real. Și persoana cu care vorbeam îmi răspunde ‘Cui îi pasă dacă e real?'”, a povestit Reeves, într-un interviu pentru Wired.

„Oamenii cresc cu aceste instrumente: ascultăm deja melodii compuse de inteligența artificială în stilul Nirvana, a apărut arta digitală NFT. Este grozav – uite ce pot face mașinile astea drăguțe! Dar există o corporatocrație în spatele ei care încearcă să controleze aceste lucruri. Din punct de vedere cultural, social, ne vom confrunta cu valoarea realului sau cu nonvaloarea”, a subliniat Reeves, întrebându-se până unde pot merge lucrurile.

Actorul a insistat ca în contracte să fie trecută interdicția de alterare digitală a scenelor sale fără permisiunea lui. Într-o industrie care se bazează pe efecte vizuale, Reeves nu voia să fie exclus din calcul atunci când producătorii luau decizia în privința rezultatului final.

„Nu mă deranjează dacă cineva scoate la editare o secvență în care clipești. Dar în primii ani, în 2000, sau poate chiar în anii ’90, mi-au schimbat o scenă. Mi-au adăugat o lacrimă pe față și nu mi-a venit să cred – Poftim? Era ca și cum nici nu trebuia să fiu acolo”, a mărturisit el.

„Când accepți un rol într-un film, știi că vei fi editat, dar participi și tu la asta. Dacă intri pe tărâmul deepfake-urilor, nu mai are niciuna din perspectivele rale. Asta e înfricoșător. Va fi interesant să vedem cum se va descurca omenirea cu aceste tehnologii”, a declarat Reeves.

Unul dintre progresele tehnologice majore cu care oamenii trebuie să se confrunte este tocmai utilizarea incontrolabilă a deepfake-urilor, accelerată de noi aplicații care permit tehnologiei să avanseze în fiecare zi. Actorul admite că este mai interesat de componenta umană în domeniile științei și tehnicii și mai puțin de genul SCI-FI în sine, că vrea „să spună povestea oamenilor și a interacțiunii lor cu tehnologiile”.

Metaversul este „senzorial”, este „spectacol”, spune Reeves, „și este un sistem de control și de manipulare”.  „Suntem în genunchi, privind pereții peșterii și vedem proiecțiile, dar nu avem șansa să privim în spatele nostru. Sau în lateral”, spune el.

În ceea ce privește munca scriitorilor și a artiștilor care ar putea fi înlocuită de inteligența artificială, Reeves crede că perspectiva nu este deloc îndepărtată. „Ar trebui să fii îngrijorat că… se va întâmpla luna viitoare”, a declarat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite