Karl Marx, comemorat. În China, filosoful e o personalitate marcantă, la 200 de ani de la naştere

6 mai 2018, 21:15

Nici nu visa probabil Karl Marx, la jumătatea secolului al XIX-lea, că ideile sale vor fi atât de influente – şi tocmai la celălalt capăt al globului, în China, unde ziua sa de naştere este sărbătorită la scară naţională.

„Deşi este vechi de secole, marxismul m-a influenţat adânc şi a devenit crezul meu. Sunt mândru să fiu membru al Partidului şi marxist”, spune Yan Jingxian, student la Universitatea de Aeronautică din Nanjing.

Şi tot China a organizat, prin diplomaţii săi în Germania, o inaugurare a unei statui a lui Carl Marx cu mare pompă la Trier, oraşul în care filosoful a copilărit. La ceremonie a fost prezent şi preşedintele Comisiei Europene, care a ţinut să facă diferenţa dintre ideile lui Marx şi modul în care au fost ele aplicate.

„Karl Marx a fost un filosof care a gândit în viitor, care avea aspiraţii creative, iar astăzi este acuzat de lucruri de care nu este răspunzător şi pe care nu le-a provocat, pentru că multe dintre lucrurile pe care le-a scris au fost puse în practică diametral opus”, a precizat Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

În Trier a avut loc o mare demonstraţie de susţinere a filosofului. Sunt însă şi multe voci din Germania care susţin că întregul eveniment, şi mai ales la un nivel de reprezentare atât de important, este de fapt o concesie politică făcută Chinei – având în vedere că în Gemania democrată au suferit atâtea milioane de oameni din cauza comunismului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă