Karl Marx, comemorat. În China, filosoful e o personalitate marcantă, la 200 de ani de la naştere

Dacă am fi trăit încă în comunism, dar din fericire nu mai este cazul, am fi sărbătorit, probabil cu mare fast, două secole de la naşterea lui Karl Marx. Alături de Friederich Engels, el a fost, unul dintre principalii ideologi ai comunismului.

06 Mai 2018, 21:15 (actualizat 07 Mai 2018, 16:38) |

Nici nu visa probabil Karl Marx, la jumătatea secolului al XIX-lea, că ideile sale vor fi atât de influente - şi tocmai la celălalt capăt al globului, în China, unde ziua sa de naştere este sărbătorită la scară naţională.

"Deşi este vechi de secole, marxismul m-a influenţat adânc şi a devenit crezul meu. Sunt mândru să fiu membru al Partidului şi marxist", spune Yan Jingxian, student la Universitatea de Aeronautică din Nanjing.

Şi tot China a organizat, prin diplomaţii săi în Germania, o inaugurare a unei statui a lui Carl Marx cu mare pompă la Trier, oraşul în care filosoful a copilărit. La ceremonie a fost prezent şi preşedintele Comisiei Europene, care a ţinut să facă diferenţa dintre ideile lui Marx şi modul în care au fost ele aplicate.

"Karl Marx a fost un filosof care a gândit în viitor, care avea aspiraţii creative, iar astăzi este acuzat de lucruri de care nu este răspunzător şi pe care nu le-a provocat, pentru că multe dintre lucrurile pe care le-a scris au fost puse în practică diametral opus", a precizat Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

În Trier a avut loc o mare demonstraţie de susţinere a filosofului. Sunt însă şi multe voci din Germania care susţin că întregul eveniment, şi mai ales la un nivel de reprezentare atât de important, este de fapt o concesie politică făcută Chinei - având în vedere că în Gemania democrată au suferit atâtea milioane de oameni din cauza comunismului.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI