Rusia amenință Lituania cu contramăsuri, după ce Vilnius a interzis tranzitarea teritoriului său de un tren care transporta marfă spre Kalinigrad

23 iunie 2022, 19:57

Trenul militarizat „Volga” poate fi folosit pentru misiuni de recunoaştere, potrivit Moscovei. Modul în care acţionează acest tren sugerează că el poate circula şi pe ruta Minsk-Vilnius-Kaliningrad. Mai ales că presa rusă acuză Statele Unite că vor o confruntare în regiunea baltică. Disputa dintre Moscova si Vilnius a pornit de la trenul care făcea legătura între Rusia, prin Belarus şi Lituania, cu enclava Kaliningrad, și care transporta oţel.

Lituania susţine că, de fapt, se livra armament suplimentar spre enclava militarizată. Potrivit analiștilor, culoarul SUWALKI, adică graniţa dintre Polonia şi Lituania, între Belarus şi Kaliningrad, este cel mai periculos loc pentru NATO.

Rusia ar putea ataca din Belarus şI Kaliningrad pentru a izola Țările Baltice de restul Europei. Pe fondul acestor evenimente, Țările Baltice, dar şi Polonia, cresc investiţiile militare.

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei: „Vorbim de cheltuieli suplimentare. Trebuie să separăm necesităţile sau resursele financiare pe care le cheltuim pe echipamentul militar şi modernizarea armatei lituaniene”.

Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia: „Ucraina a fost atacată de către Rusia. De aceea, întărim forţele armate poloneze, de aceea echipăm armata poloneză cu unităţi moderne.”

Rusia a pornit şi o campanie de dezinformare în Lituania, potrivit presei locale. Pe reţelele de socializare au apărut atenţionări către etnicii ruşi, prin care li se spune să se pregătească de război şi să evite aeroporturile, porturile sau gările. Avertismentul este fals, au precizat oficialii lituanieni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite