K.Iohannis i-a decorat pe poeta Nora Iuga şi pe actorul Ion Caramitru: Slujitorii culturii sunt purtătorii speranţelor într-o lume mai bună

Poeta Nora Iuga şi actorul Ion Caramitru au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de Comandor, respectiv, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler. TVR a transmis LIVE evenimentul. Discursurile preşedintelui Klaus Iohannis, ale poetei Nora Iuga şi actorului Ion Caramitru pot fi urmărite în secţiunea VIDEO.

21 Martie 2017, 16:03 (actualizat 21 Martie 2017, 17:42) |
Nora Iuga și Ion Caramitru decorați de președintele Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

"Stimată doamnă Nora Iuga, sunteți internaţional recunoscută ca poetă, prozatoare, traducătoare. Desfășurați o carieră extraordinar de prolifică, apreciată de publicul cititor și de critica literară din România și de peste hotare.

Creaţia dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forța expresivității lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeți și scriitori, publicul din cele mai diverse generaţii vă apreciază şi vă iubesc.

Ne-ați dăruit deopotrivă creaţiile dumneavoastră, dar şi opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română.

Viaţa şi opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocație, dar și misiune. Sunteţi un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversităţii, toleranţa şi libertatea.

Pentru toate aceste argumente şi împliniri, am deosebita plăcere să vă înmânez această înaltă decorație a Statului român.

De Ziua Internațională a Poeziei, suntem fericiţi să putem omagia creațiile poeților din întreaga lume, spiritul libertăţii şi solidaritatea în jurul marilor valori ale umanităţii prin cinstirea unui merituos om de cultură român.

Vă doresc multă putere de creație în continuare! La mulți ani!

 

Stimate domnule Ion Caramitru, aţi împlinit de curând 75 de ani şi doresc în primul rând să vă urez «La Mulţi Ani!». Cu acest prilej, prin Ordinul Naţional «Steaua României», pe care am plăcerea să vi-l înmânez astăzi, recunoaştem rolul pe care l-aţi avut după 1990 în modernizarea şi structurarea mecanismelor instituţionale ale culturii. Statul Român vă răsplăteşte o carieră ce v-a adus în faţa iubitorilor de teatru şi poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admiraţia şi aprecierea publicului românesc.

Sunteţi deopotrivă un creator, un interpret şi un reprezentant dedicat al breslei artiştilor scenei. Exemplificați compatibilitatea dintre artist şi cetăţeanul angajat. În fața noilor generaţii care își caută reperele culturale, misiunea primei scene a țării este deosebită. Din această perspectivă, Ordinul Naţional «Steaua României» conferit astăzi este nu doar o simbolică recunoaștere a meritelor, dar și un mandat de onoare pe care, prin dumneavoastră, îl transmit Teatrului românesc.

Stimată doamnă Nora Iuga,

Stimate domnule Ion Caramitru,

Doresc să profit de acest moment pentru a sublinia încă o dată faptul că România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată decât cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt și purtătorii speranţelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă şi tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedeşte acest lucru.

Cu convingerea că o astfel de lume nu este o utopie, că ea se ridică pe ceea ce dumneavoastră aduceți culturii românești și universale zi de zi, închei urându-vă «La Mulți Ani!»”.

 

Declaraţii ale poetei Nora Iuga:

VIDEO
Poeta Nora Iuga, după ce a fost decorată de președintele Klaus Iohannis
"Nu-mi vine chiar foarte uşor să vă vorbesc astăzi. Nu m-am aşteptat niciodată să ajung atât de sus, pentru că Excelenţa Sa, preşedintele nostru, este un domn foarte înalt. Pentru mine, astăzi, este una dintre cele mai importante zile, mai ales că are numeroase semnificaţii. Mă uit la ziua asta şi am impresia că s-au aliniat mai multe planete. Pentru că 21 martie este prima zi de primăvară, după calendarul astronomic, şi eu iubesc primăvara mai presus decât toate anotimpurile, pentru că e Ziua poeziei şi eu sunt, întâi de toate, poetă.

Iată am ajuns la punctul maxim, ca să fiu distinsă printr-o medalie de merit de către preşedintele nostru Klaus Iohannis, căruia eu îmi vine să-i spun preşedintele meu, vă rog să-mi iertaţi această îndrăzneală, dar eu îi doresc dânsului din toată inima să rămână preşedintele meu, atâta timp cât voi mai fi eu pe acest pământ. Şi sper să ţină mult acest timp.

După Bucureşti, Sibiul este oraşul pe care îl iubesc cel mai mult. În Sibiu am fost în primii mei doi ani de învăţământ profesoară de germană. Germana mi-a făcut drum spre lumea cea mare. Deci limba germană, pentru mine, este cea mai profitabilă meserie pe care am învăţat-o".

 

Declaraţii ale actorului Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti:

VIDEO
Actorul Ion Caramitru, decorat de președintele Klaus Iohannis
"Înainte de a vă mulţumi că v-aţi gândit la mine, aş vrea să vă mulţumesc în primul rând pentru modul ritos, definitiv şi clar în care aţi apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care noi, românii, ar trebui să ne ocupăm cu predilecţie. Aţi spus acest lucru, eu îl gândesc de mult, îl aplic pe unde m-am mişcat.

Am observat, umblând în lumea întreagă, cum funcţionează modul în care ţările sunt clasificate după bogăţie sau după cursa înarmărilor, cât de clare sunt etajele la care sunt arondate, şi am găsit de cuviinţă să spun că în materie de cultură nu exista clasificări între ţări, ci doar un spaţiu comun, de expresie a ceea ce se spune mai mult sau mai puţin banal, identitate naţională culturală.

Câtă vreme vorbim de o Europă atât de legată de leagănul în care se mişcă fiecare ţară cu cultura ei, nu putem spune că ea, cultura noastră, e mai puţin importantă decât a altei ţări. Suntem egali şi cred că fiecare ţară europeană are dreptul ei de a participa la identitatea culturală europeană cu ceea ce este specific ţării noastre.

Din acest punct de vedere, am avut un far călăuzitor în viaţa mea legat în primul rând de limba mea, de limba română, de limba literară, de limba lui Eminescu, pe care îl consider a fi elementul fundamental de construcţie a identităţii noastre, şi vă promit, pentru că aţi rostit foarte clar şi vârsta pe care am împlinit-o, că de-acum înainte încerc să nu mă opresc niciodată! Vă mulţumesc!".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI