K.Iohannis: Un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu este sustenabil

13 iunie 2018, 20:52

De la 1 iulie 2018, punctul de pensie din România ar urma să ajungă la 1.100 de lei. Asta în ciuda zvonurilor că Guvernul nu ar avea bani nici să plătească actualele obligații față de românii care au muncit o viață întreagă. Ministrul Lia Olguța Vasilescu recunoaște că până acum creșterea punctului de pensie s-a făcut doar prin voință politică, chiar dacă nu au existat contribuții suficiente.

LIA OLGUȚA VASILESCU, ministrul Muncii: „Pur și simplu am majorat noi, prin hotărâri de guvern, prin ordonanță de urgență, acest punct de pensie. (n.r., întrebare: Păi și cum crește organic punctul de pensii? El a crescut de la 871 la 1.000 de lei. doar pentru faptul că guvernul a dorit să existe această creștere, prin voință politică, ceea ce se va întâmpla și de la 1 iulie”.

Declarația ministrului Muncii ar putea pune sub semnul întrebării gestionarea eficientă de către stat a sistemului de pensii din România, consideră unii analiști, în condițiile în care se dorește ca Pilonul II de pensii să devină opțional. Președintele României Klaus Iohannis critică faptul că membrii guvernului nu reușesc să se pună de acord în legătură cu planurile pe care le au pentru pensiile românilor.

Klaus IOHANNIS, președintele României: „Orice promisiune că se poate continua așa este doar o tentativă de amăgire a populației, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari. Într-o țară cu natalitate redusă și cu migrație negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat nu este sustenabil”.

IONUȚ DUMITRU, președintele Consiliului Fiscal: „Nu există niciun randament în Pilonul I. Banii se încasează astăzi de la salariații care plătesc contribuții și se plătesc tot astăzi la beneficiari. Cred că ar fi cea mai mare greșeală în materie de reformă a sistemului de pensii în România”.

Românii vor afla în această vară ce se întâmplă cu pensiile lor. Guvernul face în prezent o analiză a sistemului de pensii și urmează să anunțe conluziile la care a ajuns.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Aproape 720.000 de persoane contribuie la pilonul 3 de pensii