K.Iohannis, la Strasbourg: Pe 6 aprilie va fi o conferinţă, la Bucureşti, privind rolul majorităţii şi opoziţiei într-o democraţie adevărată

24 ianuarie 2017, 09:32

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

-Aş dori să reafirm aprecierea mea pentru eforturile şi pentru cooperarea României cu Consiliul Europei, în cei 24 de ani de când am devenit membri.

-Am discutat în special despre cum să sporim cooperarea noastră concretă, România este un aliat puternic al dezvoltării Consilului Europei, în special în privinţa statului de drept, care uneori este pus la îndoială în unele dintre ţările membre. Este nevoie mai mult ca niciodată de o susţinere la cel mai înalt nivel politic a standardelor şi valorilor Consiliului Europei. De aceea, împreună cu secretarul general, vom deschide pe 6 aprilie, sub un patronaj comun, la Bucureşti, o conferinţă internaţională coorganizată cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, privind rolul majorităţii şi opoziţiei într-o democraţie adevărată. E un subiect iniţiat de secretarul general Jagland care a cerut Comisiei de la Veneţia să pregătească linii directoare. Va fi un punct de cotitură în procesul elaborării acestor linii directoare esenţiale. D-le secretar general, aştept cu nerăbdare vizita d-voastră în aprilie în România!

-În timpul discuţiilor noastre am exprimat îngrijorări în legătură cu mediul politic dificil din Europa, creşterea extremismului populist, al xenofobiei, intoleranţei, am vorbit şi despre încercările de atacare a valorilor noastre democratice fundamentale. Am fost de acord că este esenţial să acţionăm în mod ferm, inclusiv cu instrumentele Consiliului Europei, pentru a contracara acest fenomen.

-În acest context, l-am informat pe secretarul general despre susţinerea pe care România o acordă proiectului următorului summit al şefilor de stat şi de guvern din Consiliul Europei, care va avea loc în Franţa, în 2018.

-Am discutat şi despre Republica Moldova şi am reafirmat faptul că scopul nostru strategic comun este edificarea instituţiilor puternice, democratice, în ţară, şi susţinerea continuării procesului de reforme. De asemenea, şi despre susţinerea Consiliului Europei pentru pregătirea alegerilor parlamentare.

Declaraţia integrală a preşedintelui poate fi urmărită în secţiunea VIDEO.


Marţi, șeful statului a participat, alături de președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a cărui țară deține în prezent Președinția-în-Exercițiu a Consiliului Europei, precum și de secretarul general al organizației, la ceremonia de marcare a Zilei internaționale de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului,

Klaus Iohannis a susţinut alocuțiune la inaugurarea Expo Holocaust, expoziție realizată de România, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Este datoria noastră permanentă, a tuturor, așa cum am făcut și astăzi, aici, să adoptăm o poziție fermă și să recunoaștem greșelile trecutului, precum și să onorăm memoria celor nevinovați care au pierit”, a spus șeful statului, în discursul susținut la sediul Consiliului Europei.

Declaraţiile preşedintelui României aici.

Președintele Iohannis participă la un dejun de lucru oferit de președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, cu ocazia primei sesiuni plenare a Consiliului Europei din anul 2017.

Președintele Iohannis a avut convorbiri cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, alături de care a susținut declarații de presă.

Pe 6 aprilie vom deschide sub un patronaj comun, la Bucureşti, o conferinţă internaţională coorganizată cu Comisia de la Veneţia, privind rolul majorităţii şi al opoziţiei într-o democraţie adevărată, a anunţat preşedintele Iohannis.

Tot marți, șeful statului va avea convorbiri cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, și cu președintele CEDO, Guido Raimondi.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în dialogul cu interlocutorii săi, mesajul principal al președintelui Iohannis va reitera angajamentul și sprijinul ferm al României față de valorile și standardele Consiliului Europei, cu precădere cele privind democrația și statul de drept.

Șeful statului va sublinia și importanța rolului jucat de Consiliul Europei și instituțiile sale în edificarea în România a unui stat de drept viabil, bazat pe principii democratice și respectarea drepturilor omului, respectiv va discuta inițierea de noi proiecte de cooperare cu organizația de la Strasbourg în vederea promovării și sprijinirii valorilor și standardelor Consiliului Europei pe continent.

În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu angajații români care lucrează în structurile Consiliului Europei și cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia.

Miercuri, șeful statului va avea convorbiri cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, va susține un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și va participa la un dejun de lucru oferit de Pedro Agramunt.

După discursul susținut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, delegațiile parlamentare la APCE vor avea posibilitatea să se adreseze președintelui Iohannis într-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă