K.Iohannis: CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. Guvernul s-a angajat ca la rectificarea bugetară să vină în completare

31 ianuarie 2017, 08:58

Klaus Iohannis:

Pe ordinea de zi a şedinţei a fost un singur punct care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securităţii naţionale.

•Este important de ştiut că acest aviz este obligatoriu, discuţia a fost una aplicată şi cu concluzii destul de clare.

• Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să-l trimită în Parlament şi pentru acest lucru este nevoie de avizul CSAT.

• Acest buget mi se pare problematic, prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor. După părerea specialiştilor şi a mea acest buget este prea optimist, supraevaluat fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere foarte mare de 15 %

• Chiar dacă considerăm că economia României va creşte, ceea ce cu toţii ne dorim, o creştere atât de mare este greu de realizat.

• Este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele în domeniul securităţii naţionale în unele zone au fost scăzute

• Bugetul prevede o alocare de 2% pentru MApN, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare şi acest buget trebuie executat cu folos pentru România. Este extrem de important ca aceşti bani să fie folosiţi pentru dotare pe termen lung

• Bugetul pentru MAI este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut,  iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu 10% faţă de alocarea de anul trecut.

• Am analizat toate aceste bugete şi în final CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională.

• Guvernul s-a angajat ca la rectificarea bugetară să vină în completarea sumelor acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului. Cu această remarcă a fost avizat bugetul

 

Ședința CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis este prima la care participă membrii Consiliului din Guvernul Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu și-a anunțat participarea la această ședință. Din CSAT mai fac parte Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, care este înlocuit de un adjunct, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Ion Oprișor, secretarul Consiliului, Mihai Șomordolea.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis săptămâna trecută convocarea acestei ședințe a CSAT după ce proiectul de buget pentru instituțiile din domeniul securității naționale, transmis de Guvern, a fost primit vineri după-amiază la Secretariatul CSAT.

Guvernul se reunise vineri pentru discutarea proiectului de buget pentru anul 2017.

Administrația Prezidențială a precizat vineri că Executivul a decis, în acest an, să acționeze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget pe 2017 privind instituțiile din domeniul securității naționale.

Guvernul își va susține punctele de vedere în privința proiectului de buget pe anul 2017 în ședința CSAT de marți, a afirmat duminică premierul Sorin Grindeanu.

„Vom merge marți, la CSAT (…) Vă spun cu toată fermitatea, ca să nu existe surprize. Ne susținem punctele de vedere și nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru bugetul pe anul 2017”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ședința CSAT va avea loc la ora 12.30 la Palatul Cotroceni și este prima reuniune la care participă membrii Guvernului Grindeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite