K.Iohannis: Candidez pentru încă un mandat de preşedinte. Nu mă tem de nicio suspendare. Dragnea trebuie să dispară din viața publică

23 iunie 2018, 10:42

UPDATE: Declarații Klaus Iohannis:

– Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Am urmărit în ultimele luni mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire al populației este de peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult și arată că lumea, practic, nu mai are încredere în clasa politică. În acest context, am considerat că acest anunț poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajați să meargă mai departe dacă fac acest anunț, alții probabil nu vor primi așa bine acest anunț. Mi s-a părut că este necesară o clarificare a intențiilor mele pentru ce urmează. Eu cred că PSD-ul nu este extrem de fericit că am făcut astăzi acest anunț.

Nu mă tem de nicio suspendare. Deciziile pe care le iau niciodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu de suspendare. Sunt cele pe care le consider corecte și bune pentru România. Dar dacă discutăm mai atent despre suspendare acum: 1) Nu există niciun motiv de suspendare. 2) Nu are cine să facă suspendarea.

– În continuare sunt de părere că (n.r., Liviu Dragnea) ar trebui să se retragă de tot din politică. Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui pur și simplu să dispară din viața publică românească. Așa s-ar întâmpla în orice țară, chiar cu o democrație incipientă. Că la noi nu se întâmplă, are două aspecte: că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, așa gândește el. Însă partea care mi se pare mai gravă este că partidul PSD nu-și dă seama că trebuie să-l trimită pe Dragnea acasă. Practic acum suntem în faza total nepotrivită și nefericită în care cel mai mare partid din România se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor.

– Gesturile politice nu se fac la decizii finale. În politică nu trebuie să aștepți până la ultima condamnare. Sigur, orice persoană se consideră nevinovată în sens constituțional, juridic. Dar în politică este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor, condamnat de două ori, cum crede că poate să fie credibil și cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Politica este și despre moralitate. Cum să conducă România un om care este condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanțe? Cu acest comportament, pe care l-aș numi irațional, și din partea lui Dragnea, dar și din partea conducerii PSD care-l sprijină, cu acest comportament irațional, practic suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își perde respectul pe care-l câștigase greu și în europa și în lume, investitorii își pierd toată încrederea.

– Eu cred că una din marile probleme din Constituția noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea, absolut necontrolată, de a da ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare. Toate partidele au criticat aceste ordonanțe de urgență, dar, odată ajunși la Putere, au folosit acest sistem. Pericolul constă în faptul că Guvernul poate să dea ordonanțe de urgență, fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni măcar pentru un control de constituționalitate. La ordonanțe de urgență, președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni pe procedura parlamentară. Personal, eu cred că trebuie să tragem linie și să terminăm cu aceste ordonanțe de urgență. Trebuie mare grijă, societatea civilă trebuie să fie alertă și în momentul în care apar OUG care n-ar tyrebui să existe, cum a fost Ordonanța 13, să protestăm cu toatîă fermitatea împotriva acestei chestiuni.

 

Declarația a fost făcută la Sibiu, înainte ca președintele să participe la sărbătorirea a 40 de ani de la terminarea liceului.

Klaus Iohannis: „Bună dimineața! Am luat o decizie importantă și vreau să v-o comunic aici, acum, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”.

Şeful statului a făcut acest anunţ la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, înainte să participe la reuniunea de 40 de ani cu foşti colegi. Iohannis a fost profesor de fizică la acest liceu din Sibiu.

Klaus Iohannis participă la întâlnirea festivă a promoţiei 1974 – 1978. În 2017, Klaus Iohannis a fost prezent la Sibiu pentru reuniunea de 20 de ani a unei alte clase, la care a fost diriginte.

Anunțul vine în contextul unor zvonuri potrivit cărora Klaus Iohannis ar candida la președinția Consiliului European, după finalizarea mandatului de președinte al României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite