K. Iohannis: O ordonanță care privește amnistia și grațierea ar fi o catastrofă pentru România. Sunt informații că Executivul va adopta legea la începutul lui 2019

29 noiembrie 2018, 17:34

Președintele spune că PSD n-a abandonat ideea amnistiei și a grațierii, deși a retras Ordonanța 13, după ce românii au ieșit în stradă acum aproape doi ani.

Președintele Klaus Iohannis: „O astfel de ordonanță care privește amnistia și grațierea unor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Ar fi o catastrofă, adoptarea unei astfel de ordonanțe ar declanșa o criză fără precedent în România. Fac un apel la politicienii din PSD care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanță să iasă din discuție și să nu fie aprobată în Guvern. Repet, o astfel de ordonanță ar declanșa o criză politică fără precedent”.

Surse social democrate spun că Liviu Dragnea așteaptă până la sfârșitul acestui an o variantă de text de la ministrul Justiției. Dacă nu o va primi, proiectul va fi asumat politic de partid și adoptat cel mai probabil în prima parte a anului viitor. Ministrul Justiției dar și premierul evită să dea răspunsuri clare despre subiect.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Eu vă respect și vă înțeleg interesul care e de ordine publică, dar această întrebare mi-a fost pusă de foarte multe ori, ceea ce am răspuns este valabil și astăzi”.

Întrebare ziarist către premierul Viorica Dăncilă: „Este adevărat că după 1 ianuarie se va da ordonanţa de urgenţă pe amnistie şi graţiere?”

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: „Vă rog să vorbim numai despre această sărbătoare„.

Liderul PSD Dumitru Buzatu vede ideea amnistiei şi graţierii drept una umanistă, creştină şi îl acuză pe preşedinte că nu face altceva decât să îşi urmărească interesul de a fi reales.

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui: „Eu m-am obişnuit cu declaraţiile exagerate şi insultătoare ale preşedintelui Iohannis. (n.r., întrebare: Credeţi că e nevoie de un astfel de act normativ pentru amnistie şi graţiere?) Lucrurile acestea trebuie făcute cu foarte mare atenţie, să aibă un caracter periodic. Membrii unei societăţi, chiar aceia care greşesc, trebuie să beneficieze de înţelegerea noastră”.

Amnistia presupune ca anumite infracțiuni să fie iertate, iar cei care au și primit o condamnare – aceasta să nu mai fie executată. Grațierea se acordă pentru pedepse deja pronunțate prin hotărâri definitive ale judecătorilor. Până la câți de ani de închisoare se va aplica grațierea – se stabilește în actul normativ.

___________________________________________________________

Șeful statului a făcut joi un apel „la politicienii din PSD care sunt lucizi, ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanță să iasă din discuție și să nu fie aprobată în Guvern”. Klaus Iohannis a făcut declarații cu ocazia ceremoniei publice privind semnarea decretului pentru promulgarea Legii privind construcția Autostrăzii A8, Iași – Târgu Mureș.

Declarații Klaus Iohannis:

– Grațierea și amnistia au fost deja tema unei ordonanțe de urgențe la începutul anului 2017 și au dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu-și doresc așa ceva. Ordonanța 13, la vremea respectivă, a fost retrasă.

– Însă există, în continuare, semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee. Chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spațiul public.

– O astfel de ordonanță care privește amnistia și grațierea unor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Ar fi o catastrofă, adoptarea unei astfel de ordonanțe ar declanșa o criză fără precedent în România. Fac un apel la politicienii din PSD care sunt lucizi ca să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanță să iasă din discuție și să nu fie aprobată în Guvern.

– Pe surse se spun multe, momentan, alte declarații decât ale unor politicieni nu avem, dar eu rămân conectat și voi face tot ce se poate face din poziția de președinte, pentru a nu se ajunge la o nouă situație de acest tip

– La momentul acesta am informațiile care se vehiculează în spațiul public, alte informații nu există momentan

– Mie nu poate PSD-ul să-mi dea niciun ultimatum, eu am spus că după sărbătorile de 1 decembrie voi analiza aceste chestiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite