K. Iohannis, la summitul NATO: Am discutat despre bani, am ajuns la concluzii optimiste. Nu există un conflict în Alianță

12 iulie 2018, 13:19

Declarații Klaus Iohannis:

– ce a obținut România? Încă din 2016, de la summitul de la Varșovia, noi am încercat să consolidăm flancul estic. Am obținut o acceptare a flancului, o întărire a prezenței aliate pe flanc, în acest an – am obținut 2 lucruri importante: un centru de comandă de 3 stele, operațional, între nivelul tactic și strategic, un centru important, vom avea 400 de ofițeri de stat major. 2) o îmbunătățire a statutului Brigăzii multinaționale pe care am înființat-o, care a căpătat un statut permanent. 3) o întreagă sesiune a fost organizată la inițiativa și demersul nostru, sesiunea dedicată Mării Negre.

– în ansamblu, postura NATO a fost întărită la acest summit, avem o serie de rezultate frumoase la nivelul structurii de comandă, trupelor alocate și în final – banii. În 2014 s-a decis ca, în principiu, alocările naționale să fie de 2% din PIB. Rezultatele sunt foarte diferite și ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2% încă de anul trecut. SUA sunt în jur de 4%. Dar avem aliați care și în ziua de azi au bugete sub 1%. S-a pus la modul foarte apăsat în discuție împărțirea sarcinilor, a contribuțiilor – asta a fost sesiunea specială. Cu toții am renunțat la întâlnirile bilaterale, din păcate. Apăruse o discuție destul de intensă și am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc, am continuat doar aliații, fără musafiri, și am discutat despre bani. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulți aliați s-au angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare, să ajungă chiar mai repede de 2%. S-a discutat să încercăm, în perspectivă, să mergem mai departe. Și probabil la viitorul summit NATO vom avea o abordare să treacă peste 2%.

– ultima sesiune – dedicată Afganistan. Noi ne-am angajat că vom crește nr de personal în Afganistan de la 770 și ceva de oameni, vom avea la peste 950 anul viitor – militari, jandarmi și personal civil. Este o creștere însemnată pt România. Dar noi am înțeles că NATO este nu doar de a primi securitate, ci și de a da securitate. Prezența noastră în Afganistan este o prezență în baza art. 5 – este singura dată când s-a invocat art, 5, după 11 septembrie.

Răspunsuri la întrebări:


(n.r., întrebare: Există un conflict între SUA și Germania, există vreun pericol de destrămare parțială a Alianței?) Nu există acest pericol, nu există un conflict. Există o discuție. Aceste chestiuni au fost aduse în discuție de președintele Trump. Președintele Trump nu a inițiat un conflict, nu a fost agresiv. a spus lucrurilor pe nume, așa cum este normal între prieteni și aliați. Lucrurile au fost discutate și ne-am despărțit cu înțelegerea clară:  NATO este unită, este unică, cea mai puternică alianță militară care a existat vreodată și că mergem împreună mai departe. Dar împreună ne-am angajat să cheltuim un pic mai mult, pentru a face NATO și mai puternică. Inclusiv Germania.

(n.r., întrebare: Care sunt pașii următori după crearea comandamentului din România?) Am mulțumit aliaților că au acceptat, asta înseamnă sprijin politic. Avem foarte mult de lucru. Oamenii care urmează să participe, ofițerii care vor veni în acest centru de comandă se alocă în baza unor discuții bilaterale. În continuare vom discuta cu fiecare aliat în parte, le vom prezenta oportunitățile și credem că, așa cum am reușit, de exemplu, cu Brigada multinațională, într-un timp record, să avem o participare foarte foarte bună, așa vom reuși și cu centrul de comandă. Dar lucrurile sunt abia la început.

(n.r., întrebare: Dacă, pe viitor, România își va permite să aloce mai mult de 2% pentru Apărare și cum privește România militarizarea puternică din Crimeea?) Ne îngrijorează această hipermilitarizare a Crimeii, este în vecinătatea noastră și această îngrijorare am împărtășit-o aliaților. Tocmai de aceea, securitatea națională n-are preț, dar pentru asta e nevoie de cheltuială. Securitatea nu vine de la sine. România a înțeles de mult că noi nu suntem doar un receptor de securitate, suntem și o țară care oferă securitate și atunci, în primul rând, trebuie să oferim noi securitate românilor. La momentul potrivit vom fi deschiși la o discuție pe cheltuielile pentru apărare. Este o discuție complicată, pentru că toate sectoarele cer bani. Fără apărare și fără securitate nu dorim să fim în România. A fost o discuție antamată, nu s-a decis încă nimic, dar cu siguranță vom continua, de exemplu, anul viitor, când vom sărbători 70 de ani de NATO.

(n.r., întrebare: Cum a fost primită, în rândul aliaților, propunerea României de intensificare a prezenței avansate a NATO în regiunea Mării Negre?) A fost primită excepțional de bine. Prin lobby-ul pe care l-am făcut, prin felul foarte bine documentat prin care noi prezentăm, de ani de zile, situația în regiunea Mării Negre, i-am convins pe aliați. Și prezența aliată în Marea Neagră arată că am avut succes cu acest demers și vom merge mai departe.

Klaus Iohannis a răspuns, în continuare, și unor întrebări legate de politica internă.

 

Preşedintele american Donald Trump şi-a modificat agenda de astăzi, inclusiv întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a luat parte la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern cu parteneri operaţionali „Resolute Support” şi posibili parteneri operaţionali.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite