K. Iohannis, despre demersul premierului V. Dăncilă către CE: Este o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzație acolo

23 martie 2018, 13:05

Președintele Klaus Iohannis: „Acasă nu ne-am consultat (n.r., cu premierul Viorica Dăncilă), dar am văzut acea scrisoare. Este o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzație acolo. Și din acest punct de vedere scrisoarea nu este greșită. Am discutat, în speță, președintele Juncker m-a abordat și i-am spus că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice și opiniei politice din România. L-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea și în toată profunzimea asupra chestiunii și să ne lămurească. Personal nu cred că este vorba de o imixtiune în actul de justiție, dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei. I-am rugat, de asemenea, să trateze chestiunea exhaustiv și să vină cu niște răspunsuri pertinente pentru întregul demers, fiindcă până la urmă de aici rezultă o creștere a credibilității mecanismului MCV la noi acasă sau o scădere a încrederii în acest mecanism. Eu cred că lucrurile se vor lămuri și repede și bine”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că îi va transmite preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare prin care îi va solicita detalii cu privire la solicitările de informaţii adresate Ministerului Justiţiei referitoare la dosare de corupţie la nivel înalt.

Viorica Dăncilă: „Am hotărât ca azi să trimit o scrisoare președintelui CE, Jean-Claude Juncker prin care să solicit detalii, să solicit informații legate de aceste aspecte, care mi se pare total nepotrivite și total în neconcordanță cu MCV.  Este foarte important pentru noi, este foarte important pentru România să lămurim aceste lucruri și să pornim de la un moment în care putem să vorbim despre o colaborare firească și lucruri firești care se întâmplă în România”.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre discuțiile purtate până acum la summit:

Noi ne-am implicat în discuțiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din țările UE și am obținut până aici rezultate bune. La început am enunțat trei teme importante pentru noi: drepturile cetățenilor, acordul financiar și acordul pe secruritate și apărare. Acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus acum la un document care satisface 100% partea de „cetățeni”, deci nu numai că s-a acceptat acordarea drepturilor cetățenilor europeni care sunt acum în Marea Britanie, ci și a cetățenilor care vor intra în Marea Britanie până la terminarea perioadei de tranziție, lucru foarte important.

– acordul financiar, așa cum s-a negociat până în momentul acesta, este 100% satisfăcător, din punctul nostru de vedere.

– apărare și securitate este o chestiune care nu ține neapărat de negocierea pe Brexit, ci ține pe o înțelegere ulterioară. Dar am putut vedea deja aseară, când s-a discutat solidaritatea cu Marea Britanie în chestiunea UK-Rusia, toată lumea a fost de acord că aici avem nevoie și vom avea o înțelegere foarte bună

– în această dimineață s-a discutat o temă – relațiile comerciale între UE și SUA, unde evoluția nu este neapărat senzațional de pozitivă, dar nici foarte negativă, concluzia este că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă, în termene rezonabile. Perioada până la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem pătrunși de un optimism precaut.

– Problema este complexă. Noi luăm decizii în consens, nu se votează decât atunci când sunt chestiuni care se rezolvă prin vot. Toată lumea a fost de acord cu măsura rechemării ambasadorului european, adică al nostru, al tuturor, pentru consultări. Și celelalte măsuri, inclusiv textul concluziilor, a întrunit consensul. Că nu ajungem într-o jumătate de oră la consens în teme complicate este, după părerea mea, mai degrabă un semnal bun decât un semnal negativ. Cum să ajungi, în 28, la un consens, pe o temă extrem de complicată, într-o jumătate de oră? Aceste discuții destul de lungi ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere.

– (n.r., despre eventuala chemare a ambasadorilor neperformanți) Nu cred că trebuie să hipereacționăm la această chestiune. Cu toții ne dorim ambasade performante și MAE are o procedură de evaluare a ambasadorilor. Eu mă aștept să facă exact acest lucru, care să făcut și până acum. În măsura în care ministrul de Externe constată că, într-o anumită ambasadă, lucrurile nu au mers bine și solicită o discuție cu mine, evident că voi accepta această discuție, dar decizia o voi lua de la caz la caz, după ce-mi fac eu o imagine asupra chestiunii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite