K. Iohannis: Cei care nu au organizat corespunzător sau au organizat prost alegerile trebuie să plătească cu funcția. Solicit demiterea imediată a miniștrilor de Externe și de Interne

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, demiterea miniștrilor de Externe și de Interne, respectiv Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, pentru organizarea proastă a alegerilor în străinătate și în țară. "Cei care nu au organizat corespunzător sau care au organizat intenționat prost, trebuie să plătească cu funcția. Vorbesc de urmarea politică. (...) Fiindcă nu au știut să-și dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a d-nei ministru de Interne, imediat însemnând imediat" - a spus președintele Klaus Iohannis.

29 Mai 2019, 16:13 (actualizat 29 Mai 2019, 20:26) Știrile TVR |
Solicitarea președintelui Klaus Iohannis
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

- Am fost ieri, la Bruxelles, la două întâlniri politice importante, și anume o reuniune informală la Consiliul European și o reuniune a PPE-ului, popularii europeni. Și, pot să vă spun, dragi românim că foarte mulți lideri europeni, și nu numai cei din EPP, au apreciat foarte, foarte pozitiv, rezultatele referendumului. Acest referendum este de multă vreme încoace primul referendum din Uniunea Europeană care a reușit datorită vouă, dragi români. Și aceste felicitări le-am primit în numele românilor, în adevăratul sens al cuvântului. Și repet ceea ce am spus și cu alte ocazii în ultimele săptămâni: în Europa, românii contează, în Europa, România contează. Și după rezultatele de la referendum, ați primit felicitări de la cei mai importanți lideri europeni.

Dragi români,

Între timp, numărătoarea se apropie de sfârșit. Avem deja confirmate date care sunt foarte bune. Pe ambele întrebări de la referendum au răspuns cu „DA” 6.400.000 de români, auziți, aproape șase milioane și jumătate de români au răspuns cu „DA” hotărât la întrebările referendumului. Este un rezultat extraordinar de bun, care readuce România în normalitatea europeană, este un foarte mare succes pe care îl aveți voi, care vi se datorează vouă, dragi români!

Însă, cu toate aceste vești bune, pozitive, din țară, din străinătate, din Uniunea Europeană, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării. Probleme grave în organizarea acestor două tururi de scrutin, fiindcă am avut două alegeri, și europarlamentare, și referendum. Avem probleme, am avut probleme și în țară. Foarte mulți români s-au arătat revoltați că au trebuit să stea la coadă și în țară. Unii au reclamat că au fost mult prea puține ștampile de vot, alții au reclamat că au fost mult prea puține cabine de vot și așa mai departe. Deci, se vede că întreaga organizare a fost gândită pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea votului. Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD-ul se pregătește să boicoteze referendumul. Dar, probleme extrem de grave au fost în secțiile de votare, la multe dintre secțiile de votare din străinătate. Am văzut cu toții, cu mare tristețe și cu multă supărare, imaginile cu mii și mii de români stând la cozile interminabile, oameni care au mers dimineața la vot  și au ajuns să voteze seara. Oameni care au mers la prânz la vot, au stat până seara și nu au mai apucat să voteze. Probleme peste probleme.

Aceste probleme trebuie rezolvate însă urgent, fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidențiale și, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluții rapide și corecte, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o Comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toți cei care au atribuții în domeniu, rolul acestei Comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluții și de a propune aceste soluții autorităților care pot veni cu reglementări, Parlamentului, Guvernului, AEP-ului, în principal. Dar, după atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri, trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză.

Așadar, fiindcă nu au știut să își dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROPARLAMENTARE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI