K. Hunor: Demisia e singura decizie corectă a ministrului Educaţiei. Este obligatoriu să îşi asume consecinţele măsurilor sale nechibzuite şi total neadecvate

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat după demisia ministrului Educației și a subliniat că aceasta era singura decizie corectă. Potrivit lui Hunor, Valentin Popa trebuia să își asume "consecințele măsurilor sale nechibzuite" din punct de vedere profesional, care au provcat confuzie în rândul a zeci de mii de elevi, profesori, părinți. UDMR i-a cerut lui Valentin Popa să plece de la conducerea Ministerului Educației din cauza unui ordin care vizează predarea limbii române pentru minorități.

27 Septembrie 2018, 16:12 (actualizat 27 Septembrie 2018, 16:49) |
Președintele UDMR, Kelemen Hunor / FOTO: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

"Demisia este singura decizie corectă a Ministrului Educației. Este obligatoriu să își asume consecințele măsurilor sale nechibzuite și total neadecvate din punct de vedere profesional, prin care a provocat confuzie pentru zeci de mii de elevi, cadre didactice și părinți", a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pe pagina sa de Facebook.

"În lipsa unor argumente profesionale raționale, articolul din Ordonanța simplă care reglementează predarea limbii române poate fi considerat rezultatul unei decizii extrem de imprudente", a comentat Kelemen Hunor.

"Prin urmare, așteptăm ca Guvernul să soluționeze corect această problemă, în ședința de astăzi", a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei.

Valentin Popa a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR - una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, președintele UDMR are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din educaţie.

De cealaltă parte, Valentin Popa a precizat că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. "Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România", a subliniat el.

"Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată", a adăugat el.

"Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat", a precizat el.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI