Justiţia din România va fi monitorizată de Comisia Europeană şi în acest an

12 ianuarie 2017, 10:34

ACTUALIZARE Telejurnal ora 17.00 Justiţia din România va fi monitorizată de Comisia Europeană şi în acest an, a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene.

Paraskevi Michou, secretar general adjunct Comisia Europeană: „În acest an nu va fi ridicat. Următorii paşi depind de ce am mai spus. Am venit aici să convenim că ridicăm MCV, dar acest lucru depinde de munca Guvernului şi a Parlamentului, că toate condiţionalităţile vor fi îndeplinite şi că acest proces este sustenabil şi ireversibil”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat după întâlnirea de dimineaţă cu oficialul european că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui să înceteze în acest an.

Condiţiile din 2006 au fost respectate şi, în acest moment, avem un stat de drept funcţional, a spus Iordache.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, declara recent că monitorizarea magistraţilor de instituţiile europene nu mai e necesară, însă ar fi nevoie de o monitorizare a politicienilor.

ACTUALIZARE 10:35 Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat după întâlnirea cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, că a prezentat secretarului general adjunct al Comisiei Europene obiectivele de la care a plecat România în decembrie 2006 şi a arătat că România şi-a îndeplinit acele condiţionalităţi, România a făcut paşi importanţi şi a consolidat instituţii importante care garantează că statul de drept este foarte important în România.

Din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite, elementele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României şi ne-a ajutat pentru întărirea instituţiilor şi pentru o legislaţie coerentă, practic au fost îndeplinite. În condiţiile în care toate aceste obiective pe care România le-a avut în faţă 10 ani de zile, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile ca acest mecanism, în acest an, să poată fi încheiat, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Acest mecanism care a fost funcţional şi care a arătat, de la an la an, progresele pe care le-a făcut România, demonstrează că în acest moment România prezintă garanţii suficiente că toate autorităţile care vizează domeniul juridic din România funcţionează în condiţii foarte bune, atât timp cât avem o legislaţie coerentă, atât timp cât avem niste instituţii bune, care funcţionează coerent, opiniile pro şi contra le respect, dar nu le comentez, a mai spus Iordache.

Noi trebuie să spunem, ca stat, că România îndeplineşte toate condiţiile şi toate condiţiunile pentru a fi ridicat MCV, atţat timp cat am făcut paşi importanţi, cât cele patru condiţionalităţi pe care le-am avut la momentul decembrie 2006, noi le-am îndeplinit, cât toate autorităţile care lucrează în sistemul juridic demonstrează că pot să funcţioneze foarte bine nu văd de ce ar trebui să existe în continuare acest mecanism.

Nu trebuie să ajungem până în 2019, atât raportul preliminar, cât ceea ce se va întâmpla la Comisie să confirme faptul că în România statul de drept este consolidat,avem un stat de drept funcţional, avem destul de multe garanţii ca sî nu mai existe în continuare necesitatea acestui mecanism de verificare şi cooperare, a arătat ministrul Justiţiei

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă