Justiţia din România, în discuție la Bruxelles. Ministrul Tudorel Toader, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști, analiză pe OUG13

22 martie 2017, 14:19

Dezbaterea a fost stabilită imediat după evenimentele declanșate de OUG 13, reamintește Lucian Pîrvoiu pentru Telejurnal 14.00. Astăzi în sală au fost atât reprezentanți ai guvernului, reprezentanți ai societății civile, cât și jurnaliști.

Dezbaterea a urmat reguli extrem de stricte, care au dus şi la un schimb de replici între preşedintele comisiei, socialistul Claude Moraes, şi Gabriel Liiceanu, pe tema timpului de intervenţie.

Moraes s-a arătat inflexibil. Au fost, de asemenea, schimburi de replici pe aceeași temă între europarlamentarii români și cei prezenți la panelul de discuții.

În sală a venit şi fostul premier Dacian Cioloş, care se află într-o vizită discretă la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a deschis dezbaterea.

El a precizat că ocupă această funcţie de o lună de zile. „Nu am făcut şi nu fac parte din niciun partid politic. Am însă 31 de ani de practică judiciară neîntreruptă, am fost procuror, avocat, 10 ani judecător la Curtea Constituţională a României. Sunt membru titular în Comisia de la Veneţia din partea statului român”, a subliniat Toader. El a făcut referire în prezentarea succintă şi la activitatea didactică.

„Avem, din păcate, o inflaţie legislativă. Avem, consider cu titlu personal, foarte multe legi, prea multe legi greu de cunoscut, greu de aplicat, greu de interpretat, uneori pentru jurişti, darămite pentru cetăţeanul care este chemat să respecte legea. Avem o practică judiciară neunitară, dar avem mecanisme de corecţie – Înalta Curte care pronunţă recursuri în interesul legii, Înalta Curte care pronunţă hotărâri prealabile, chiar şi Curtea Constituţională care dă decizii interpretative, toate cu rolul de asigurare a unei practici judiciare neunitare”, a subliniat ministrul Justiţiei.

El a atras atenţia asupra unor decizii CCR netranspuse în legislaţie. „Eu, ca ministru, am debutat, am început elaborarea unui proiect de lege care să pună de acord, să transpună toate deciziile Curţii Constituţionale”, a subliniat Toader.  

„Avem 27.234 de deţinuţi în penitenciare. 27.234 de deţinuţi. Avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii-pilot de la CEDO, o perspectivă deloc plăcută de a fi condamnaţi pentru încălcarea condiţiilor de detenţie. Există în Parlamentul României un proiect de lege pentru graţiere – grațierea unor pedepse. Ieri am fost în Parlament şi am cerut amânarea discutării proiectului de lege, pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare – să vină cu măsuri complementare pentru că graţierea nu este soluţia miracol care să rezolve în prezent şi pe viitor problema supraaglomeraţiei din penitenciare, iar Comisia juridică a fost de acord şi a amânat dezbaterile să venim din urmă, repet, cu acel proiect”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, OUG 13 în sine nu a fost o problemă, ci poate a fost o problemă de procedură – când şi cum a fost adoptată.

„Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a publicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a prorogat,  a dat un termen de 10 zile ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde, personal, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a admis ministrul Justiţiei.

Discursul integral, în materialul VIDEO alăturat

Jurnalistul Liviu Avram a făcut o legătură între banii plătiţi de fiecare cetăţean statului român şi implicaţiile OUG 13 din această perspectivă.

El s-a referit la circumstanţele adoptării ordonanţei de urgenţă 13, la resorturile oamenilor care au ieşit în stradă, dar şi la felul în care Curtea Constituţională a tratat sesizările depuse pe această temă.

„Cam asta e situaţia în acest moment – cetăţenii protestează, Parlamentul lucrează, cine oboseşte primul pierde partida”, a subliniat Liviu Avram.

„Primul ministru al României, Sorin Grindeanu, a fost întrebat recent ce mesaj al celor care îl contestă i-a plăcut cel mai mult şi l-a evocat pe acest cetăţean (…) care şi-a imaginat că primul ministru nu a emis ordonanţe de bunăvoie, ci că este captiv, că este ostaticul unui grup de interese şi nu poate striga după ajutor. Şi i-a scris pe o coală de hârtie următorul mesaj: ‘Sorine, clipeşte de două ori dacă vrei să te salvăm’. Trebuie să-i dau dreptate primului ministru. (…) E o glumă bună, dar ce trăim noi acum acasă nu mai e o glumă. Am căzut în capcana perfectă, suntem vulnerabili şi ne simţim ostatici ai propriilor noştri conducători. Ajutaţi-ne să găsim o soluţie ca să-i aducem la o conduită responsabilă şi decentă nu doar faţă de banii mei, nu doar faţă de banii noştri, ci şi de banii dvs. şi ai celor pe care îi reprezentaţi. Deci, deopotrivă leii româneşti şi fondurile europene care vin în România sunt păzite de aceeaşi lege pe care aceşti domni o vor slabă. Nu ştiu dacă toţi românii gândesc ca mine, dar vă asigur că cei care gândim la fel nu suntem deloc puţini. Iar scopul prezenţei mele aici acesta este: în numele acestor oameni şi în faţa dvs. să clipesc de două ori”, a conchis jurnalistul „Adevărul”.

Discursul integral, în materialul VIDEO alăturat

Filosoful Gabriel Liiceanu a ales să vorbească în calitatea sa de „practicant al profesiunii de cetăţean”.

Nu aş fi venit aici ca cetăţean al unei ţări de 10 ani membră a UE dacă nu mi-aş si simţit valorile democraţiei sever ameninţate. (…) Ceea ce ca ţară ne-a adus pe ultimul loc în atâtea dintre clasamentele Europei este marea corupţie – corupţia la nivel înalt. Începând cu anul 2000, odată cu guvernul social democrat, PSD, al lui Adrian Năstase, prim ministru condamnat pentru corupţie, corupţia a devenit sistematică şi profesională în România, profesionistă, parazitând an de an bugetul ţării prin licitaţii trucate, făcute în favoarea firmelor deţinute de politicieni şi de familiile lor şi de acoliţii lor. În ultimi 17 ani, ţara s-a împărţit pe stăpâni regionali deţinând funcţii politice şi administrative – au fost numiţi ‘baroni’ – care s-au îmbogăţit la nivel de zeci şi sute de de milioane de euro, fără nicio justificare plauzibilă. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în aceşti 27 de ani”, a ţinut să puncteze Liiceanu.

Discursul integral, în materialul VIDEO alăturat

Intervenția lui Gabriel Liiceanu l-a determinat pe Liviu Dragnea să-i trimită o scrisoare președintelui Comisiei LIBE.

Liderul PSD precizează că o afirmație a filosofului privind o declarație ce i-a fost atribuită este falsă.

Nu am rostit niciodată această declarație și nici nu am făcut vreo altă afirmație în sensul sugerat de domnul Liiceanu (…) Vă rog să luați act de faptul că Partidul Social Democrat nu și-a propus și nu își propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituțiile din domeniul Justiției”, arată președintele PSD într-un comunicat de presă.

Directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, a subliniat că evenimentul este o foarte bună ocazie de a discuta la nivel general aspectele care se petrec în România, dar nu numai în România, ci în UE per ansamblu.

În România este o atmosferă deosebit de polarizată, cu un nivel al dialogului destul de puţin dezvoltat – este mai degrabă un dialog al surzilor. Este de asemenea folosită o tehnică de comunicare de către toate părţile – comunicarea parţială, cu jumătăţi de adevăruri puse în contexte care să arate complet altfel lucrurile, motiv pentru care cel mai important, cea mai importantă sugestie pe care o am este ca, atunci când vă aplecaţi asupra acestei probleme, să-i rugaţi pe colaboratorii şi experţii dvs. să se documenteze în concret. În România avem şi o mass media independentă, dar polarizată. Nu avem o mass media obiectivă, motiv pentru care nu aceasta este sursa de documentare, ci documentele oficiale. Este mecanismul prin care cel mai limpede puteţi să vă edificaţi asupra aspectelor pe care le are în analiză Comisia„, a subliniat Alistar.

Discursul integral, în materialul VIDEO alăturat

La rândul său, jurnalistul de investigaţie Attila Biro, de la Rise Project, a adăugat câteva elemente de context internaţional şi local.

„Investigaţiile noastre au arătat că fenomenul corupţiei nu este localizat. Reţelele de crimă organizată nu se opresc la marginea ţării. Fie că vorbim de politicieni corupţi, traficanţi de droguri, oameni de afaceri specializaţi în spălare de bani, ei utilizează metode sofisticate pentru a-şi ascunde averile ilicite. Folosesc paradisuri fiscale, scheme foarte, foarte complicate prin care încearcă să piardă urma banilor câştigaţi ilicit. (…) În ţara noastră, spitalele au fost dezinfectate ani de zile cu dezinfectanţi diluaţi. Compania care a furnizat aceste produse a utilizat off-shore-uri pentru această operaţiune, banii fiind exportaţi în aceste off-shore-uri, produsele fiind cumpărate prin off-shore-uri. Nimeni nu a avut control asupra acestei operaţiuni”.

Discursul integral, în materialul VIDEO alăturat

 

Intervenţia lui Gabriel Liiceanu l-a determinat pe Liviu Dragnea să îi trimită o scrisoare preşedintelui Comisiei LIBE. Liderul PSD precizează că afirmaţia filosofului este falsă şi îl acuză că dezinformează legislativul european.

Liviu Dragnea: „Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu. Vă rog să luaţi act de faptul că Partidul Social Democrat nu şi-a propus şi nu îşi propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituţiile din domeniul Justiţiei”. (Sursa: comunicat de presă)

Reacţii după prezentările invitaţilor

Este o dezbatere necesară la comisia noastră. Știu că au fost câteva reproșuri că ar fi vorba de o dezbatere națională și unii nu au fost pentru ea. Dar, în numele PPE-ului, nu sunt de acord. Eu spun că România este Europa, Europa este România, și corupția este antiteza Uniunii Europene. Un afront la adresa statului de drept pentru un stat membru nu poate fi ignorat și avem nevoie de un sistem european de verificări care să prevină corupția”, a subliniat Roberta Metsola, eurodeputat PPE.

Aș dori în primul rând să mulțumesc invitaților care au venit astăzi să ne pună la dispoziție informații, explicații în legătură cu situația gravă din România. Totuși, îmi pare rău că această listă a invitaților nu reprezintă total echilibrul politic din România”, a ținut să remarce Nathalie Griesbeck, eurodeputat ALDE.

Șefii de delegații din fiecare familie europeană prezentă în Comisia LIBE urmează să discute și este posibil ca o misiune de evaluare să se deplaseze în viitorul apropiat la București, precizează corespondentul Știrilor TVR, Lucian Pîrvoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite